Imi puteti spune, ve rog, cand se considera un "incident" accident de munca. Unul din angajati si-a luxat mana in timp ce utiliza o masina de infiletat. Nu a vrut s amearga la medic, dar conducerea insista sa mearga pentru a primi tratament si concediu medical. Unde si in ce termen trebuie anuntat accidentul de munca?
legat de problema dvs - orice eveniment suferit de un angajat al societatii trebuie declarat la ITM DE INDATA.
Fiind un accident mortal, ITM-ul va efectua cercetarea accidentului si va stabili daca evenimentul se incadreaza in categoria accidentelor de munca sau nu.
pasii sunt:
1. firma anunta de indata ITM-ul despre producerea unui eveniment mortal.
2. ITM-ul face cercetarea evenimentului (va merge la firma sa ceara fisa de instruire a victimei, contract de munca, fisa postului, etc) in colaborare cu serviciile medicale care au acordat asistenta medicala de urgenta, cele care au constatat decesul, Politie - daca este cazul, etc.
3. Se finalizeaza cercetarea evenimentului, un exemplar din PV ii revine familiei victimei (in PV se setabileste daca a fost accident de munca sau nu, daca da - cine este responsabil de producerea accidentului);
4. Familia victimei trebuie sa se intereseze la Casa judeteana de Pensii pentru ca se dau ceva bani (in cazul accidentelor de munca mortale - cu siguranta, pentru celelalte nu stiu);
Din punctul meu de vedere NU este accident de munca.
buna ziua,
va multumesc pentru raspuns si rabdarea de a citi aceste randuri.
1. un exemplar din PV ii revine familiei victimei.......nu s-a intamplat acest lucru poate si din cauza ca a participat activ patronul firmei alaturi de tatal meu (si al decedatului) la transportul si intocmirea actelor necesare inhumarii.
2.d.p.d.v. NU este accident de munca........aici nu stiu ce sa mai cred,vatamare nu a fost,angajatul la toate controalele medicale era declarat apt (sanatos tun),nu putem sub nici o forma dovedi ca ar fi fost suferind de vreo boala,DAR totusi s-a intamplat la locul de munca sub privirile colegilor de munca ,eu mai stiu ca orice mi se intampla si cat merg de acasa la servici si inapoi este accident de munca....nu inteleg ....de ce nu este accident de munca...
Buna ziua, condoleante, Dumnezeu sa-l ierte.
Nu ati specificat in ce data s-a intamplat tragedia. Daca a fost in urma cu putin timp, cand au fost temperaturi mari, ar putea fi acc. de munca, prin nerespectarea OG 99 din 29 iunie 2000 privind masurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor încadrate în munca
ITM va da decizia in urma cercetarii .
buna ziua,
va multumesc pentru raspuns si orice informatie este de mare ajutor pentru mine.
A murit in data de marti 21.06.2011 orele 10.00 dimineata cand desfasura munca in aer liber sub actiunea razelor solare.
Dumnezeu sa-l ierte ca prea sa dus asa de tanar la numai 42 de ani.
Buna ziua, daca aveti rezultatul cercetarii facute de ITM, va rog sa-l postati.
OG 99/2000, ar putea fi una din legi nerespectate, si duce la deces.
Parerea mea este ca totusi fratele dvs. suferea de o afectiune medicala, cu inima, sau cu tensiunea.
Chiar daca avea medicina muncii facuta, in care era declarat apt ptr. activitate, asta nu inseamna nimic, stiti ca adeverintele se dau fara ca angajatul sa faca vreun control sau analize !!!
Angajatorul face un contract cu un serviciu de med. muncii, plateste taxa negociata, comunica datele lucratorului si primeste avizul repede !!
Nu-i convine sa trimita noul angajat sa piarda timpul cu analize si controale- la munca multa ca doar il plateste !!!
La acestia o temperatura crescuta, stand in soare mult timp si efort fizic mare, sigur i se pate face rau.
Va redau mai jos un rezumat al OG 99
Masuri de protectie a muncii in perioadele cu temperaturi extreme
Prin temperaturi extreme se intelege temperaturile exterioare ale aerului, care:
a) depasesc +37grd.C sau, corelate cu conditii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel;
b) scad sub -20grd.C sau, corelate cu conditii de vant intens, pot fi echivalate cu acest nivel.
In perioadele cu temperaturi ridicate extreme angajatorii trebuie sa asigure urmatoarele masuri minimale:
A. Pentru ameliorarea conditiilor de munca:
a) reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice;
b) asigurarea ventilatiei la locurile de munca;
c) alternarea efortului dinamic cu cel static;
d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer.
B. Pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor:
a) asigurarea apei minerale adecvate, cate 2-4 litri/persoana/schimb;
b) asigurarea echipamentului individual de protectie;
c) asigurarea de dusuri.
Angajatorii care nu pot asigura conditiile prevazute mai sus, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, dupa caz, vor lua urmatoarele masuri, daca temperaturile extreme se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutiv:
a) reducerea duratei zilei de lucru;
b) esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pana la ora 11,00 si dupa ora 17,00;
c) intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale. Instruirea personalului in luna iunie, va cuprinde si masurile specifice ce se impun a fi luate la fiecare loc de munca pentru buna desfasurare a activitatii in sezonul cald .
Accident de munca
kenzzo2k
Buna seara
Socrul meu lucreaza intr-o firma de prelucrari metalice. Incidentul s-a petrecut astfel:
Colegul la macara, el dirija de jos. El striga: ba ... (vezi toată discuția)
Accident mortal
marian885
Buna ziua,
un coleg de munca a plecat in interes de serviciu cu masina de la firma.
A murit pe drumul catre agentul comercial.
Inteleg ca firma trebuie sa ... (vezi toată discuția)