avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Contestatia in anulare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Contestatia in anulare

Pentru judecarea unei contestatii in anulare, este necesar intreg dosarul penal in care s-a pronuntat o HJ definitiva sau este suficient doar dosarul din recurs?

In situatia in care HJ definitiva a fost pronuntata de catre ICCJ (aceasta fiind instanta de recurs), impotriva sentintei pronuntate in contestatia in anulare care este instanta care va judeca apelul si apoi recursul? De asemenea, la judecarea apelului si a recursului impotriva sent. si dec. pronuntata in contestatia in anulare, se va atasa intreg dosarul prin care a fost solutionata cauza? Adica toate cele 3 dosare de la fond, apel si recurs?
Ultima modificare: Miercuri, 21 Aprilie 2010
DanyD, utilizator
Cel mai recent răspuns: DanyD , utilizator 11:28, 8 Mai 2010
In orice cale de atac a unei hot. judec. pleaca dosarul judecat la instanta de fond, la care se ataseaza dosarul fiecarei instante superioare, pe la care trece acel dosar.Deci, toate dosarele privind acea speta.
Multumesc.
Poate stie si altcineva?
Hotararile pronuntate in contestatia in anulare sunt supuse acelorasi cai de atac ca si hotararea care se ataca. Daca inteleg bine, contestatia d-voastra este la ICCJ, situatie in care hotararea acestei instante nu e supusa nici unei cai de atac.
La dosarul initial de fond sunt atasate toate dosarele formate in caile ordinare si extraordinare de atac.

Putea fi si Curtea de Apel sau Tribunalul, ca instante de recurs, nu doar ICCJ.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Aprilie 2010
Mihaela Nevoie, Avocat
Cum asa?
Daca ICCJ a fost instanta de recurs, contestatorul va fi lipsit de exercitarea celor doua cai de atac impotriva sentintei pronuntate in judecarea contestatiei in anulare?
Si numai pentru ca este ICCJ ?

Repet:

Dosarul s-a judecat in recurs la ICCJ. Impotriva deciziei definitive pronuntata de catre ICCJ, decizie care a solutionat definitiv cauza penala, contestatorul introduce contestatie in anulare.

1. Ma interesa dupa ce ICCJ va judeca "fondul" acestei contestatii in anulare, fiind instanta de recurs si cea care a pronuntat o HJ definitiva, iar contestatorul va dori sa faca apel impotriva sentintei din contestatia in anulare...cine va judeca apelul: tot ICCJ ?
2. Pentru judecarea contestatiei in anulare , se ataseaza/se aduce intreg dosarul (fond, apel, recurs) care a fost solutionat definitv, sau numai dosarul din recurs?
Ultima modificare: Miercuri, 21 Aprilie 2010
DanyD, utilizator
Nu ne-ati precizat exact daca in cauza de fata contestatia in anulare este intemeiata pe dispozitiile art 386 lit. d sau pe celalalte dispozitii ale art 386 C.p.p. Deosebirea este extrem de importanta sub mai multe asapecte! Totusi, din ceea ce vad ca ati expus dvs., cred ca NU ne aflam in cazul prevazut de art 386 lit. d C.p.p. (cand impotriva unei persoane s-au pronuntat doua hotarari definitive pentru aceeasi fapta).
Daca urmariti cu atentie dispozitiile art 392 C.p.p. (procedura de judecare) veti vedea ca, in cazurile de contestatie prevazute de art 386 a, b, c si e instanta se pronunta prin DECIZIE. Doar in cazul prevazut la art 386 lit. d instanta se poate pronunta asupra contestatiei prin sentinta sau prin decizie. Cu alte cuvinte in cazul dvs. instanta admite/respinge in principiu sau admite/respinge pe fond (contestatia in anulare) doar printr-o DECIZIE!
Conform art. 392 pt. 4, SENTINTA data in contestatie este supusa apelului iar DECIZIA data in apel este supusa recursului. Astfel, DECIZIA data in contestatie nu este supusa niciunei cai de atac!
Oricum, chiar in situatia ipotetica in care Instanta Suprema s-ar fi pronuntat in acest caz printr-o sentinta (vezi cazul de la 386 lit. d), tot nu ati fi avut cale de atac, deoarece I.C.C.J. NU judeca apeluri, iar dispozitiile art 392 pt. 4 ar fi fost lipsite de eficienta in acest caz.
Daca nu am fost foarte explicit vedeti Deciziile 89/2006 sau 41/2006 ale I.C.C.J. si veti vedea ca, din pacate, am dreptate:(
P.S. In fata judecatorilor se va afla intreg dosarul cauzei.


Av. Claudiu Sorin Feteanu

Alte discuții în legătură

Atacarea contestatiei in anulare oltul oltul daca o conrtestatie in anulare va fi respins pot sa l atac cumva? si daca da unde? (a fost admis in principiu) (vezi toată discuția)
Ce este o contestatie in anulare palaghiacristinela palaghiacristinela am o prietena care este chemata ca parte vatamata in proces cu cineva ca inculpat pentru contestatie in anulare-fond-art.176C.p. si nu stie ce inseamna ... (vezi toată discuția)
Cale de atac impotriva hotararii de respingerea in principiu a contestatiei in anulare eusaisapte eusaisapte 1. Am formulat o contestatie in anulare impotriva unei incheieri definitive 2. Instanta a hotarat nemotivat in fapt si de drept si in contradictoriu cu ... (vezi toată discuția)