As dori sa stiu unde se depun actele pentru a se face schimbarea de la Asociatie de locatari la asociatie de prop.
Administratorul spune ca le-a depus la judecatorie dar i-a respins dosarul pentru ca nu era complet. Acum ca a adunat toate actele vrea sa le depuna la judecatorie.
Ceea ce vreau sa stiu este daca actele de infiintare se depun la judecatorie sau la administratia financiara? care ulterior trimite dosarul la judecatorie pt infiintare
Stiu ca trebuie sa avem Incheiere judecatoreasca de infiintare..dar nu stiu unde le depun prima data...la administratie sau la judecatorie sa obtin incheierea??
Mentionez ca sediul asociatiei este in sectorul 3
la judecatorie trebuie sa platim o taxa de timbru pentru infiintare?
Ma simt in situatia sa lamuresc aceasta expresie a mea cu "asociatie de locatari....nefiind nimic".
Am fost ani de zile administratora intr-o asemenea asociatie. Comitetul nu prea era, presedintele, din motive diferite, nu a finalizat dosarul inceput pentru infiintarea asociatiei de proprietari, iar eu eram nevoita sa lucrez in conditii de nelegalitate. De multe ori am fost pusa in situatia sa suport amenintarile de tot felul din partea unor proprietari, din motive diferite nemultumiti, ca voi fi reclamata la Garda Financiara, la Primarie, la Guvern, la Presedintie, la UE, ca o sa ma bage in "cremenal", ca o sa fac puscarie etc.
Nu ma ingrijora problema pentru care proprietarul era nemultumit pentru ca eu lucram in prevederile Legii 230/2007, ma ingrijora faptul ca oricand se putea constata ca nu platim impozit pe conventiile civile. ... Si nu plateam pentru ca nu ni se primea declaratia 100, nu ni se primea pentru ca nu aveam CIF...si nu aveam CIF pentru ca nu eram inca asociatie de proprietari.
Aveam restantieri mari in bloc, presedintele a angajat un birou de avocatura sa rezolve problema, acesta a trimis somatiile si apoi ne-a trimis factura. Mi-au dat telefon sa ma intrebe de CIF si cand le-am spus ca nu avem......au refuzat sa mai lucreze cu noi..... Nu stiu motivul, dar pur si simplu mi-au spus la telefon (cu mine discutau despre dosare) ca inainte de toate sa ne facem asociatie de proprietari si apoi putem discuta si despre restantieri.....
Intre timp presedintele a plecat, s-a ales alt comitet si presedinte, iar targetul de urgenta pentru mine a fost infiintarea asociatiei de proprietari pentru ca mi-am dat seama numai din cateva intamplari, cele infatisate si inca cateva ca nu eram....nimic si acest nimic, in conditiile in care dorea sa aiba o activitate normala si la lumina zilei, trebuia sa devina ceva legal, adica asociatie de proprietari.
Despre asta e vorba, nu despre faptul ca nu poate fiinta si ca asociatie de locatari. Dar o asemenea asociatie este o Cenusareasa care, din pacate, va ramane langa vatra sa curete cenusa si nu o va gasi niciun Print din poveste sa o transforme in Printesa, asa peste noapte .....
Sunt orase, sunt cazuri multe in care asociatiile de locatari inca nu s-au transformat in asociatii de proprietari....si isi duc viata mai departe, dar vine un moment in care se dovedeste ca o patalama (vezi CIF-ul) la casa ei este esential pentru rezolvarea unei probleme.
Problemele intr-o asemenea comunitate sunt multe si marunte, iar unele de-a dreptul insurmontabile. Faptul ca nu are acest blazon "....de proprietari" va face ca aceasta comunitate sa mai aiba una de esenta, adica sa fie o mica evazionista fiscala, cu consecintele de rigoare.
Sustinerea mea pentru transformarea asociatiilor de locatari in asociatii de proprietari se trage din experienta proprie, de multe ori stresanta si umilitoare... si pe de alta parte din faptul ca fiind de 2 ani pe acest forum si luand contact cu multe probleme ale locatarilor din blocuri (termenul acesta eu il folosesc in sens figurativ, nu juridic) mi-am dat seama de esenta Legii 230/2007, o lege, in pofida unor aspecte marunte nelamurite suficient, cum ne-am putea dori sa fie intregul sistem de legi de la noi, adica scurta, bine structurata, lamurita prin normele de aplicare si....la care nu se umbla la 2 luni odata. Noroc ca asociatiile de proprietari nu sunt in atentia oligarhiei si ca ne aflam cu comunitatile in care traim....la marginea interesului celor cu bani multi si cu interese partinice.......
Domnule adriantot nu putem sa discutam de asociatie de locatari atata timp cat nu mai avem cel putin doi sau rei locatari. In momentul in care toti au devenit proprietari asociatia de locatari si-a pierdut obiectul. In plus nu cred ca pre vederea din vechea lege dadea vreun rol asociatiei de locatari in crearea asociatiei de proprietari deoarece ci doar reglementa transformarea asociatiilor de locatari in asociatii de proprietari cum era si normal. Insa rolul juridic pe care asociatia de locatari l-ar avea in formarea asociatiei de proprietari prin folosirea stampilei nu este reglementat si nici nu ar avea cum sa fie reglementat deoarece asociatia de locatari are propria personalitate juridica la baza careia sta un statut si ma indoiesc ca statutul ii permitea sa infiinteze asociatii de proprietari. Legea este destul de clara in ceea ce priveste infiintarea asociatiilor de proprietari asa ca parerea mea este ca disputa nu are obiect.
Noi cei care mai citim pe acest forum ar trebui sa stim ca in tara romaneasca mai fiinteaza zeci si poate sute de as. locatari - si nu dintre acelea vechi, antice si de demult ci acele as. loc. provenite din noile blocuri ANL. Cum ati vrea sa se numeasca aceste entitati daca nu as. locatari, pentru ca de fapt oamenii care locuiesc acolo nu sunt proprietari de nici-o culoare.
Observ ca am dezvoltat intrega discutie pe langa tema propusa pornind de la o amarata de stampila care, repet dupa parerea mea si-ar avea rostul pe delegatia persoanei care merge la judecatorul delegat, cu dosarele in vederea transformarii as. loc. in as. prop.
Aaa... daca judecatorul delegat zice ca nu este bine, ca nu are nevoie, este OK, mergem cu delegatia nestampilata, o semneaza presedintele nou ales in AG de transformare si basta, ce atata discutie?
..............
In alta ordine de idei, nu stiu cum este in alte parti - eu am mai spus si repet: asociatia noastra de locatari are CIF, eliberat de Ministerul Finantelor (prin organele fiscale locale) inca din anul 1995, astfel incat retinem la sursa si viram la bugetul consolidat al statului, precum si la bugetele de asigurari sociale, etc. toate obligatiile pe care orice firma inregistrata la "finante" le vireaza - fiind la zi cu toate platile, declaratiile fiscale lunare, semestriale sau anuale - astfel ca din acest punct de vedere, functionam legal.
Stiu foarte bine ca este necesar sa facem cumva aceasta transformare, dar trebuie si vointa din partea proprietarilor. Astazi cand scriu aceste randuri m-am intors de la AG pe anul 2010. Am inchiriat o sala de spectacole din cartier (400 locuri), dar la sedinta s-au prezentat 30 de proprietari din 504 ( a III-a convocare)! Asa da vointa si interes, mai este nevoie de alte comentarii?
.............................
Propun sa incheiem discutiile pe acest topic, banuiec ca autoarea initiala a topicului, precum si celalti participanti la forum au inteles din discutiile purtate ce trebuie sa faca si unde trebuie sa mearga cu dosarele de transformare a as. loc. in as. prop.!
Sunt de acord dar eu m-am referit la imobilele unde nu mai este niciun locatar iar proprietarii vor sa-si faca asociatie de proprietari. Nu am negat niciodata ca nu ar mai exista asociatii de locatari sau ca acestea nu ar mai fi legale. M-am referit strict la problema pusa si atat.