avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA tva
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

tva

Buna ziua,

am intalnit pentru prima data la o firma facturi emise din america , pentru servicii internet .cum le tratez dpdv inregistrare contabila ? si cum apar in decontul de tva ?

multumesc ,
Cel mai recent răspuns: ContSters75906 , utilizator 17:08, 25 Aprilie 2010
Buna ziua,

1.Daca este un serviciu de web hosting pentru gazduirea unui site proprietate a firmei pe un server din America atunci le incadrati la chirii .(contul 612).
Trebuie sa cereti de la firma respectiva un certificat de rezidenta fiscala in SUA pentru a nu retine impozit pe veniturile nerezidentilor 16 %, serviciile de inchiriere bunuri mobile incadrandu-se la art 7 profiturile intreprinderii si nu sunt impozabile decat in statul prestatorului.
2.Daca firma a cumparat un nume de site de exemplu "www.alfa.us" atunci le incadrati la active necorporale, drepturi (cont 205) si le amortizati pe durata dreptului de a folosi acel nume de site. Exemplu uzual 12 luni.
In cazul de mai sus este vorba de o redeventa industriala - fiind "o suma platita pentru dreptul de a transmite date catre public prin cablu, satelit, fibre optice etc" si trebuie sa retineti impozit 15 % din valoarea platii la cursul din data platii si sa-i platiti la buget pana in 25 a lunii urmatoare efectuarii platii. (conform conventiei cu SUA priind evitarea dublei impuneri). De asemenea cereti certificat de rezidenta fiscala pentru a nu plati mai mult(16%), pecum si o declaratie pe proprie raspundere de la emitentul facturii catre care platiti ca este beneficiarul afectiv al sumei.
Daca emitentul facturii nu este beneficiarul efectiv al platii (adica final) trebuie sa obtineti certificat de rezidenta de la institutia publica din SUA care vinde domeniile pe us.

3.Daca firma plateste pentru dezvoltarea grafica a propriului site pentru care numele deja l-a achizitionat, atunci le incadrati la "alte active necorporale" contul 208 si le amortizati pe 36 de luni.

4.In cazul in care este vorba de o plata pentru accesul pe internet in mod general atunci le incadrati la telecomunicatii (contul 626)- ma indoiesc sa fie asa ceva.

5.Daca este vorba de un serviciu de acces pe un site specific unde utilizatorul are o activitate de descarcare imagini, documente, legata de afacerea sa atunci le incadrati la "servicii terti" contul 628.

In decontul de TVA trebuie sa le inscrieti la randul 7 si 19 cu aceasi suma folosind in contabilitate taxarea inversa. Calculati baza impozabila prin folosirea cursului USD comunicat de BNR din data facturii si aplicati TVA 19 %.

Cu placere.
Ultima modificare: Duminică, 25 Aprilie 2010
ContSters75906, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se inregistreaza in contabilitate un domeniu pe internet? corina61 corina61 Am achizitionat un domeniu pe internet, unde avem un site de prezentare. Cum se inregistreaza in contabilitate aceasta achizitie? Este o achizitie ... (vezi toată discuția)
Factura emisa de google in ron ?` helenita helenita Buna seara , ati mai intalnit cazul in care o fact din comunitate sa va fie emisa in ron? eu am o fact de la google irlanda emisa in ron pentru servicii ... (vezi toată discuția)
Va rog, o clarificare pentru taxarea tva ! timtheone timtheone Am cautat pe foarte multe site-uri si forum-uri dar nu am gasit nicaieri ceva concret, care sa zica clar DA sau NU. Problema este in felul urmator: O persoana ... (vezi toată discuția)