revin cu un subiect mai vechi:am fost concediata prin desfiintarea postului,singura din cei 25 de angajati pe acelasi post,angajatorul nu a tinut cont de nici un criteriu social sau profesional.
in prima instanta am castigat si am solicitat reincadrarea,lucrez deci in prezent,dar angajatorul a facut recurs iar acum curtea le-a cerut sa prezinte o organigrama din care sa rezulte ca desfiitarea a fost efectiva,presedinta spunadu-mi ca angajatorul are dreptul sa pastreze pe cine vrea in cazul in care face reduceri de personal.
intrebare:1-trebuie sa se tina cont de criteriile sociale la aplicarea reducerii de personal?
2-am fost 4 luni in somaj,m-am reincadrat,dar ce se va intampla daca pierd la curte,voi beneficia din nou de somaj?
multumesc anticipat pt raspunsuri!
ART. 287/C muncii
Sarcina probei în conflictele de muncă revine angajatorului, acesta fiind obligat să depună dovezile în apărarea sa până la prima zi de înfăţişare.
..................................................................................................................................
Instanta, cu siguranta va cere motive si criterii care au stat la baza nominalizarii dvs pentru disponibilizare, comparativ cu ceilalti 24 colegi cu aceeasi functie.
La competente egale se aplica ordinea celorlalte criterii din CCMN
In practica acel articol este mai mult aplicabil concedierilor colective.. in acest sens, se exprima si art.69 alin.2 C.mun. ....In perioada in care au loc aceste consultari, pentru a permite sindicatului sau reprezentantilor salariatilor sa formuleze propuneri in timp util, angajatorul are obligatia sa le furnizeze toate informatiile relevante si sa le notifice, in scris, urmatoarele:
a) numarul total si categoriile de salariati;
b) motivele care determina concedierea preconizata;
c) numarul si categoriile de salariati care vor fi afectati de concediere;
d) criteriile avute in vedere, potrivit legii si/sau contractelor colective de munca, pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere;
e) masurile avute in vedere pentru limitarea numarului concedierilor;
f) masurile pentru atenuarea consecintelor concedierii si compensatiile ce urmeaza sa fie acordate salariatilor concediati, conform dispozitiilor legale si/sau contractului colectiv de munca aplicabil;
g) data de la care sau perioada in care vor avea loc concedierile;
h) termenul inauntrul caruia sindicatul sau, dupa caz, reprezentantii salariatilor pot face propuneri pentru evitarea ori diminuarea numarului salariatilor concediati.
multumesc.
tot nu am primit un raspuns concret...
poate d-na av antoanela,sau d-nul av petre,ori d-nul tudor valeriu,daca aveti amabilitatea sa-mi raspundeti,se pare ca ati mai intalnit cazuri ca al meu.
trebuie angajatorul sau nu trebuie sa tina cont de criteriile sociale la concedierea individuala???
multumesc mult celor care mi-au raspuns deja.
1. Intr-adevar angajatorul poate dispune concedierea oricarui salariat, cu respectarea legii. O face pe cheltuiala sa si pe riscul sau.
2. Angajatorul isi poate modifica structura de organizare a unitatii dupa cum crede el de cuviinta.
3. Daca in locul dvs. ar fi fost concediat altcineva, acel coleg ar fi zis, la fel ca dvs., de ce el si nu alt coleg. Fiecare crede ca el era mai indreptatit sa nu fie concediat.
4. Daca a fost o concediere individuala nu este obligatoriu sa tina cont de criteriile de departajare prevazute de CCMUNN. Pur si simplu pentru ca este concediere individuala si vizeaza un singur loc de munca. Avocatul speculeaza aceasta pentru a castiga pentru clientul sau. De asemenea am vazut cazuri cand complete de judecata au dat sentinte diametral opuse in cazuri similare. Asa ca daca nici magistratii nu sunt toti de acord cu un singur punct de vedere ce sa mai zicem noi, muritorii de rand? Eu zic ca daca nu era diferenta intre cele doua feluri de concedieri nu erau prevazute ambele in lege ci numai una.
5. Daca angajatorul va fi fortat de hotararea judecatoreasca sa va primeasca inapoi la lucru va dati seama ca nu ii pica bine si a doua oara veti fi concediata fara ca angajatorul sa mai greseasca. Stiti cum este: dragoste cu sila nu se poate.
6. De indemnizatiede somaj veti beneficia daca in ultimele 24 deluni inainte de concediere aveti 12 luni lucrate si platita contributia la somaj (nu va pot raspunde precis pentru ca nu cunosc amanunte: ati fost reincadrata cu data concedierii, ce scrie pe decizia de la AJOFM - somajul a fost intrerupt sau incetat si cu ce articol din Legea 76/2002).
somajul a fost intrerupt cu data reincadrarii [luasem deja 4 luni somaj] iar acum,dupa inca 4 luni de la reincadrare,daca pierd,voi lua din nou somaj?
multumesc
Concediere
beatedy
Buna ziua,
Am si eu o problema: datorita crizei economice, s-a anuntat in firma (firma ce opereaza in industria comertului) concedierea unui numar de ... (vezi toată discuția)