avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită ipoteca executionala = ipoteca legala ???
Discuție deschisă în Executare silită

ipoteca executionala = ipoteca legala ???

caz concret: in urma derularii procedurii de executare silita efectuata asupra bunurilor unui debitor de o institutie bugetara in baza OG nr. 61/2002, la vremea aceea, s-a procedat la sechestrarea unui bun imobil, s-a intocmit procesul verbal de sechestru bunuri imobile si s-a comunicat catre biroul CF in vederea inscrierii dreptului de ipoteca. conform prevederilor OG 61/2002 sechestru aplicat=ipoteca legala, dar biroul CF a inscris ipoteca executionala pana la concurenta sumei de ...; intre timp s-a mai inscris o ipoteca executionala de rang II in urma executarii silite demarate de executorul judecatoresc. acum se pune problema dac ipoteca institutiei bugetare este ipoteca legala din moment ce apare ca fiind executionala. se stie faptul ca in codul civil apare ipoteca legala si ipoteca conventionala. nici macar codul de pr. fiscala sau OG nr. 61/2002 in vigoare la acea data nu vb despre ipoteca executionala. mai mult institutia bugetara nu a solicitat inscrierea ipotecii executionale ci a ipotecii simple, adik fara nici un atribut, repectiv ipoteca legala.
in opinia mea ipoteca inscrisa de executorul judecatoresc este de fapt echivalentul somatiei pe care o transmite debitorului la demararea executarii silite si pe care o comunica biroului CF pt inscriere si este echivalentul interdictei de instrainare si nici decum nu asigura un privilegiu ipotecar in sensul legii. deci institutia bugetara a solicitat inscrierea unei ipoteci legale, e drept notata ca fiind ipoteca executionala, care ii confera drept prioritar la distribuirea sumelor din valorificarea bunului, iar ipoteca executorului judecatoresc este de fapt o interdictie de instrainare. codul de pr. civ nu vb la executarea silita de constituirea unei ipoteci la notarea somatiei in CF. nu inteleg care este considerentul pentru care biroul CF a notat ipoteca executionala intrucat aceasta titulatura nu este reglementata, sau poate nu stiu eu. sau poate era mai corect sa se fi notat ipoteca legala executionala?? banui ca atributul de executionala se refera la faptul ca notarea ipotecii s-a efectuat in cadrul procedurii de executare silita efectuata atunci in baza OG 61/2002, actualmente abrogata de codul de pr. fiscala, insa acest act noramativ prevede in mod expres faptul ca sechestrul aplicat asupra bunurilor imobile este ipoteca legala, insa codul de pr. civ nu prevede faptul ca somatia inscrisa in CF echivaleaza cu ipoteca legala.
astept si alte pareri pro sau contra cu argumente din acte normative sau situatii similare de alte birouri CF.
multumesc anitcipat binevoitorilor! :)
Cel mai recent răspuns: Gabriela PĂDURARIU , Alte profesii 20:57, 28 Februarie 2007
te rog fii mai concret cu intrebarea, ca m-ai ametit:O


deci institutia bugetara a solicitat inscrierea unei ipoteci legale, e drept notata ca fiind ipoteca executionala, care ii confera drept prioritar la distribuirea sumelor din valorificarea bunului, iar ipoteca executorului judecatoresc este de fapt o interdictie de instrainare.


Oricum, fiind o creanta bugetara garantata prin aceasta ipoteca legala, chiar daca a mai aparut ulterior o alta ipoteca, luata in alta procedura, tot creanta bugetara se acopera prima si pina la concureanta sumei datorate.

Ce importanta are calificarea ei -legala sau executionala- atit timp cit nu produce nicio vatamare ?
Daca deranjeaza atit de mult se putea ataca incheierea de inscriere a ipotecii.
Sau se putea face o cerere de indreptare eroare materiala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzul de fals in somatia de executare silita, este legal? savysb savysb Uzul de fals in somatia de executare silita, este legal? Pe scurt: in urma unui dosar de executare care a ramas nelucrat din 2014, executorul a inceput ... (vezi toată discuția)
Instituirea unei ipoteci asupra unui imobil sechestrat amyamy amyamy As vrea sa va cer parerea cu privire la urmatoarea situatie: Am un imobil asupra caruia este instituit un sechestru asigurator inscris in cartea funciara pana ... (vezi toată discuția)
Am avut un proces civil, cu o instituție publică, respectiv ... Ivan Vintilica Ivan Vintilica Am avut un proces civil, cu o instituție publică, respectiv un liceu, eu angajat ca personal nedidactic. Am câștigat acest proces cu cheltuieli de ... (vezi toată discuția)