avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... instituirea unei ipoteci asupra unui imobil sechestrat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

instituirea unei ipoteci asupra unui imobil sechestrat

As vrea sa va cer parerea cu privire la urmatoarea situatie:
Am un imobil asupra caruia este instituit un sechestru asigurator inscris in cartea funciara pana la valoare unei sume egale cu aprox. 1/4 din valoarea totala a imobilului. Pot institui in acelasi timp o ipoteca asupra aceluiasi imobil pentru obtinerea unui imprumut din care sa achit valoarea sechestrului?
Da, puteti, trebuie doar sa gasiti o banca mai flexibila. Cine a notat sechestrul asigurator? Trebuie sa luati legatura cu creditorul, astfel incat acesta sa-si dea acordul pentru notarea ipotecii asupra imobilului, cu conditia ca din creditul acordat sa achitati debitul pentru care s-a pus sechestrul asigurator. Din partea creditorului veti avea nevoie de adresa catre banca in care sa se precizeze suma totala a datoriei, inclusiv cheltuieli de executare etc, la zi, astfel incat la acordarea creditului banca sa vireze suma respectiva direct in contul indicat de creditor. In functie de identitatea creditorului si normele bancii, puteti utiliza si varianta unui cont escrow pentru depunerea sumelor datorate creditorului. Astfel, creditorul va putea accesa banii din contul escrow doar dupa ce veti primi adresa de radiere a sechestrului din cartea funciara a imobilului.
Ideal e sa aveti rabdare sa incercati la mai multe banci sau chiar la agentii diferite ale aceleiasi banci si sa nu fiti descurajata de reactiile pe care consultantii clientela le-ar putea avea: mai ales in bancile cu multi clienti consultantii resping din start solicitarile care li se par mai neobisnuite si mai greu de aprobat;)
Succes!
După părerea mea, înscrierea sechestrului în CF are doar rolul de opozabilitate faţă de terţi. Chiar dacă doctrina vorbeşte despre scopul sechestrului ca fiind acela al indisponibilizării bunurilor sechestrate în patrimoniul debitorului, nu cred că există vreun impediment legal pentru înscrierea unei ipoteci care, oricum, va avea un rang inferior înscrierii sechestrului, cel în favoarea căruia s-a notat sechestrul fiind îndreptăţit să urmărească bunul şi să se îndestuleze cu prioritate.

Poate că vor fi şi opinii contrare.

Liviu S.Bordaş

Si eu zic ca poate.
Trebuie insa sa gaseasca persoana care este de acord sa incheie actul juridic respectiv.

avocat Claudiu Lascoschi
as adauga ca trebuie gasit si registratorul de carte funciara care sa incrie ipoteca dupa sechestru
am vazut respingerea unei solicitari de notare de antecontract intr-o carte funciara in care era inscrisa si o ipoteca
Dar mai analizeaza si cod de procedura fiscala daca sechestrul cu pricina este de aceasta natura. (in general Directia Generala a Finantelor publice nu admite)
Despre un imprumut cu garantie imobiliara va indemn respectuos catre persoane fizice caci banci intelegatoare nu am intanit pana in prezent decat daca aveti buneeeee relatii cu conducerea.
Eu am o situatie oarecum asemanatoare in curs de desfasurare, in care se incearca de catre clienta un imprumut cu ipoteca.
Banca nu stiu daca are cunostinta de existenta sechestrului (nu am inteles de la clienta acest lucru) dar se asteapta un rezultat, pozitiv sau negativ.
Executorul s-a declarat de acord cu rezolvarea situatiei in baza unui imprumut bancar.Mai ramane de vazut ce va face banca.Creditorul s-a declarat de acord cu rezolvarea situatiei intrucat isi primeste banii.Altfel probabil ca va mai astepta un an, doi.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Notare sechestru asigurator asupra imobil cu antecontract de vanzare deja notat vivisun vivisun Buna, Poate creditorul (banca) sa-si noteze in CF sechestru asigurator asupra unui imobil care nu a fost niciodata ipotecat si care are un antecontract de ... (vezi toată discuția)
Ipoteca conventionala - peste care anaf a pus sechestru asigurator fany22 fany22 Buna ziua, Am imprumutat o soc. com cu o suma, iar administratorii mi-au garantat cu 1 teren, am facut contract de imprumut cu garantie imobiliara pe ... (vezi toată discuția)
Ce riscuri imi asum daca vind casa la client cu finantare de la banca "prima casa" giorgio24 giorgio24 Ce riscuri imi asum daca vind o casa la un client cu finantare de la banca prima casa si cum ma asigur daca primesc banii avind in vedere ca trebuie sa semnez ... (vezi toată discuția)