avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetare contract de munca conf. art. 56 "d" din ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetare contract de munca conf. art. 56 "d" din L.53/2003 modificat.

Buna ziua, va rog sa ma lamuriti in aceasta situatie.:">
In Legea 19/2000 cu modificari si completari ulterioare(inclusiv L49/2010) se mentioneaza ,, art.41 (6) In situatia asiguratilor care au depus cerere de pensionare, angajatorii acestora nu pot dispune incetarea raporturilor de munca, de serviciu sau a calitatii de membru cooperator, dupa caz, in vederea pensionarii, decat dupa primirea deciziei de admitere a cererii de pensionare".
In art. 56 "d" si alin. (2) al aceluiasi articol din L. 53/2003 modificat prin L 49/2010 se mentioneaza "Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:...d) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare;" "(2) Pentru situatiile prevazute la alin.(1) lit.d)-k), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare."
Cand ii inceteaza contractul indiv. de munca unui salariat care indeplineste conditiile legale de pensionare? Multumesc anticipat!
---------------
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:47, 28 Aprilie 2010
Buna ziua.Contractul individual de munca inceteaza la data emiterii deciziei de pensionare.
Daca salariatul a facut cerere pentru pensionare anticipata, contractul de munca ii inceteaza dupa primirea deciziei de admitere a cererii de pensionare. Daca a indeplinit conditiile de pensionare la limita de varsta, atunci contractul de munca inceteaza de drept la data indeplinirii acestor conditii. Dupa incetarea contractului poate face o cerere de angajare pe perioada determinata pana la data primirii deciziei ( dar numai daca este de acord angajatorul ).
In ambele cazuri, si pentru pensie limita varsta si pentru pensie anticipata/anticipata partiala, incetarea CIM se face la data primirii deciziei de pensie in vederea aplicarii dispozitiilor art 41 alin. (6) din Legea nr.19/2000.
Numai Adresa emisa de Casa de pensii, poate confirma sau nu, ca persoana respectiva indeplineste conditiile de pensionare.
adiv a scris:

Buna ziua.Contractul individual de munca inceteaza la data emiterii deciziei de pensionare.

Multumesc, asa a fost pana la modificarea articolului 56 din L53/2003 de L49/2010, acum insa este si alineatul 2 in care scrie ca in termen de 5 zile lucratoare de la indeplinirea conditiilor, angajatorul trebuie sa-i intocmeasca decizie de incetare a CIM.
Ultima modificare: Vineri, 23 Aprilie 2010
gaby1970, utilizator
La ce concluzie aţi ajuns? Eu nu pot să determin cine are prioritate: suspendarea de drept a c.i.m. prin concediu medical, sau încetarea de drept prin îndeplinirea condiţiilor standard de pensionare. Dacă aveţi timp, aştept un raspuns la speţa mea, care este mai dificilă. Mulţumesc, un sfârşit de săptămână plăcut!

Alte discuții în legătură

Incetare cim in cazul pensiei anticipate partiale Elena Rosca Elena Rosca ce temei legal are incetarea contractului de munca urmare pensionarii anticipate partial (vezi toată discuția)
Incetare contract pensionare anticipata Vioreld Vioreld buna ziua. imi puteti spune cu ce articol inceteaza un c.i.m. in acest caz? (vezi toată discuția)
Incetare contract individual de munca meri402003@yahoo.com meri402003@yahoo.com in cazul pensiei de invaliditate care este temeiul legal de incetare a contractului individual de munca. Multumesc. (vezi toată discuția)