avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 365 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

in cat timp de la deces se poate face succesiunea? exista un termen maxim?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:57, 5 Martie 2007
Nu exista un termen maxim insa ar fi bine sa nu lasati la nesfarsit. In concret care e problema?
dezbaterea succesiunii se poate face oricand, acceptarea succesiunii (masura de siguranta pt a nu fi inlaturat /a de la mostenire) se face in 6 luni de la decesul autorului.
intreb pentru ca am auzit de la cineva ca in codul fiscal ar fi mentionat termenul de 2 ani. ..insa nu stiu unde exact trebuie sa caut, la ce articol
multumesc
termenul asta de 2 ani se refera la taxe nu la dezbaterea mostenirii
Exista un termen de 6 luni in care trebuie sa optez: vreau (accept) sau nu vreau mostenirea (renunta la ea).
Daca am intrat pe usa notarului si am zis vreau = am dat declaratie de acceptare a mostenirii si am toate actele, nu ma cert cu nimeni ...etc, etc...atunci capat repede certificatul de mostenitor si nu datorez statului nici un ban.
Daca mostenitorii se cearta....atunci se suspenda procedura, ajung in instanta, .....daca se impaca si revin .... se deschide iar procedura...si uite asa trec vreo doi ani de la data mortii...atunci datorez statului 1% din valoarea masei succesorale potrivit art 77 indice 1 alin 3 Cod Fiscal.
Cei care inca nu s-au apucat de chestia asta si deja au mai mult de doi ani de la data mortii celui a carui mostenire o vor.....trebuie sa puna deja banu deoparte si pentru stat.... E suficient de clar?

Alte discuții în legătură

Succesiune dislexic dislexic Mama a 3 frati a decedat in data de 01.10.2005, lasand mostenire o casa cu gradina - 700mp. La 01.03.2007 au fost platite impozitul, lumina etc doar de catre ... (vezi toată discuția)
Paradox teoma teoma Sa zicem ca ramai mostenitor (ca descendent direct ) al cuiva care-ti lasa numai datorii, si nu te intereseaza sa preiei aceasta mostenire. Daca nu refuzi ... (vezi toată discuția)
Succesiune intre mama vitrega si copii vali_085 vali_085 Buna ziua! Doresc sa iau in ingrijire o batrana (nasa de botez) care are o garsoniera in Bucuresti. Aceasta doreste sa imi vanda fara contract de ... (vezi toată discuția)