avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reabilitare termica - licitatie fara pret ?!
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reabilitare termica - licitatie fara pret ?!

Buna ziua,

Este vorba despre un bloc de locuinte care a intrat recent in operatiunile de reabilitare termica.
Dupa o interpelare facuta in scris catre Primarie, a fost primit un raspuns care suna cam asa:
a) costurile acestei lucrari vor fi calculate DUPA terminarea lucrarii
b) lucrarea a fost acordata prin licitatie unei firme
c) locatarii care au deja geamuri termopane nu vor avea de platit aceasta parte de lucrare, cu conditia ca acele geamuri "sa respecte conditiile de confort termic".

Ma intreb ce fel de licitatie a fost, daca nu se cunoaste pretul final. Ce lege ar trebui sa fie citata intr-o eventuala alta interpelare adresata Primariei, prin care sa se scrie exact care este suma maxima care ar putea sa reprezinte lucrarea ? Spun asta in contextul in care o patrime din cost este suportat de locatari.

Totodata, ma intreb cine anume stabileste daca un geam termopan deja montat este conform noilor norme termice ? Acest lucru se face de catre un expert, din cate stiu. Cine plateste aceasta expertiza ?!

Ca si comentariu suplimentar, adaug doar ca firma "castigatoare" apartine unui personaj politic care este vicepresedintele unui partid parlamentar... :stunned:
Cel mai recent răspuns: ausfahrt , utilizator 14:21, 25 Aprilie 2010
pff ce aiurea dar daca sunati oare nimeni nu va va spune din primarie cum sta treaba? ma refer la pret si la stabilirea geamurilor.
sarind peste faptul ca "firma "castigatoare" apartine unui personaj politic care este vicepresedintele unui partid parlamentar", un raspuns la problema lucrarii fara pretul final il aveti chiar in mesajul dvs ... nu se poate face un pret final atita timp cit nu se stie exact cite geamuri termopan exista si citi din cei care nu au isi vor monta aceste tipuri de geamuri, si daca-si monteaza si la balcoane. referitor la expertiza acestor termopane, sint convins ca nu se va face altceva decit o constatare daca exista sau nu si se va incerca a se convinge proprietarul care nu are pentru a-si monta acest gen de timplarie, iar aceasta vizionare nu ar trebui sa coste nimic
Eu cred ca lucrurile erau simple in expunerea mea.
Daca as accepta logica dumneavoastra, pai inseamna ca maine imi fac si eu o firma oarecare, ma duc la primarie, fac ochi dulci cui trebuie, si castig - fara sa spun cat o sa coste - reabilitarea termica a intregii localitati care o fi avand vreo cateva sute, daca nu mii de bloduri. Dupa care subcontractez lucrarea unor cocosati, la o suma mica, de criza, imi bag un capac de un miliard de euro, cocosatii fac lucrarea, eu stau in bahamas si ma distrez, iar la final incasez banii.

Cum poate sa castige cineva o "licitatie", daca nu spune cat va costa lucrarea ? Cred ca daca ma uit in DEX, definitia acestui cuvant, "licitatie", este legata de o suma, de bani, nu ? Ca sa nu mai spun ca "public" inseamna ca poate sa participe oricine, si ca atare ma indoiesc ca nu au fost si alte firme acolo, care or fi spus cat face lucrarea.

Daca aveau chef sa faca o estimare corecta, puteau sa trimita locatarilor o hartie prin care sa ii intrebe daca vor sau nu termopane peste termopanele deja existente. Sau sa se uite la bloc si sa numere cate termopane sunt deja puse.
ce bine-ar fi sa fie asa usor de obtinut astfel de contracte ;)
insa, pentru obtinerea unor astfel de lucrari trebuie sa indepliniti conditiile din caietul de sarcini emis de forum care avea firma si spunea ca iese mai ieftin daca-si face lucrarea in regie proprie decit daca face prin programul de reabilitare termica, dar a omis sa ia in calcul citeva elemente de care i-am reamintit atunci cind i-am propus sa faca o propunere ferma asociatiei din care face parte , ca sigur va lua lucrarea respectiva. evident ... si-a dat seama ca nu avea cum sa faca acea lucrare mai ieftin si s-a linistit ;)
@noiklosa : Uimirea ta este justificata. In orice tara normala lucrarile in constructii se fac pe baza unui proiect ce contine indicatorii tehnico-economici ai lucrarii. De altfel O.U.G 18/2009 recomanda (dar nu obliga) semnarea actului aditional continind termenii tehnico-economici ,INAINTE de inceperea lucrarilor .Aceeasi ordonanta permite constructorului sa ajusteze costurile la finalul lucrarilor (pot apare elemente neprevazute).
In practica insa, primariile au retinut numai partea a doua si considera lucrarile de reabilitare 100% elemente neprevazute ,astfel incat nefericitii locatari afla abia la sfarsit cat au de plata. Sunt curios ce se va intampla in cazul celor ce nu vor accepta sa plateasca sumele aberante cerute de primarii.
In al doilea rand, constructorul nu se alege prin licitatie publica ci prin 'selectie de oferte' un proces total lipsit de tranparenta . 'Ochii frumosi ' sunt declarati castigatori ulterior acestia angajand niste 'cocosati' pentru realizarea lucrarii. Si ca sa va faceti o idee 'ochii frumosi' contracteaza de la primarie la ~120E/mp si sub-contracteaza 'cocosatilor' la 20-25 E/mp. Asa se fac banii stimate domn !
In al treilea rand si poate cel mai important: acesta lucrare are trebui sa aiba la baza un audit energetic . Pe care l-am baut !:wassat: Lipseste cu desavarsire. !!! El apare mentionat pe undeva prin documente dar nu-l face nimeni. Din pacate. Absenta auditului energetic ar putea transforma o operatiune in principiu buna intr-un adevarat cosmar pentru locatari (aparitia mucegaiului, disconfortul termic cauzat de lipsa/excesul de vapori si implicit inmultirea afectiunilor cailor respiratorii etc..)

Alte discuții în legătură

Reabilitare bloc, termopan montat prost dmion dmion Stau intr-un bloc de 10(zece) etaje,eu stand la etajul 9. Acum doi ani blocul a fost reabilitat termic ( polistiren + termopan). Anul trecut au fost cateva ... (vezi toată discuția)
Reabilitare termica bloc 7 scari maud maud Asociatia de proprietari din care fac parte a primit de la primarie avizul pentru strangere de semnaturi in vederea reabilitarii cf OUG 18/2009. Majoritatea ... (vezi toată discuția)
Anvelopare bloc ursulina ursulina Bună ziua! Locuiesc în sectorul 3 şi sunt administrator de bloc. Aş dori să ştiu nişte amănunte de la un administrator care a trecut prin anvelopare ... (vezi toată discuția)