avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 163 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... constatarea nulitatii absolute?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

constatarea nulitatii absolute?

In anul 2001 se incheie un act de cesiune de parti sociale(se vinde o firma cu datorii). Ulterior autentificarii acestui act cesionarul afla ca este condamnat penal-cu suspendare- si ii inapoiaza cedentului toate actele societatii + stampila, dar fara sa faca vreun act in acest sens. La aproape un an de la cedarea de parti sociale -2002- cedentul, desi nu mai avea calitate, inregistreaza la orc mentiunea de cedare de parti sociale, semnind in calitate de asociat !
Se poate constata nulitatea absoluta a inscrierii mentiunii facuta in frauda legii ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela PĂDURARIU , Alte profesii 20:37, 5 Martie 2007
Nu cred ca exista vreo sansa sa anulezi inscrierea! Ce naiba s-a purtat asa de iresponsabil si cesionarul ala???
Pana la efectuarea mentiunilor privind publicitatea fata de terti, asociat era cedentul, prin urmare, fata de terti (orc) el era asociat la data la care a facut mentiunea. Mai mult, el prezinta si un interes in aceasta speta sub aspectul limitarii in timp a raspunderii sale personale in firma respectiva sau sub aspectul ca vroia (daca i-ar fi permis condamnarea) sa-si faca alta societate in care sa fie singur asociat!

In ce-l priveste pe cesionar, acesta nu raspunde decat de iresponsabilitatea de a fi instrainat actele/stampilele firmei... Chiar nu stiu ce i se poate intampla... management defectuos care duce la...:-/

Ma mai gandesc.
eu inteleg perfect, ideea este ca tre' sa caut solutii sa-l scap pe cesionar de o eventuala stabilire a raspunderii personale in procedura insolventei.( bine, ca acu' conf. L;82/06 raspunderea este solidara, da' poate-l scap de tot!)
si mai este un aspect, potrivit L:112/1990 art.5, al.2, instanta de judecata-ma refer la instanta penala- era obligata sa comunice hotarirea de condamnare onrc.
daca ar fi facut-o cu siguranta Inscrierea mentiunii la onrc privind actul aditional de cedare parti soc. nu s-ar fi facut.
practic cesionarul, la momentul inscrierii mentiunii era incompatibil cu functia de administrator (L:31/90).
Eventuala raspundere a cesionarului va avea ca temei cesiunea si nicidecum inregistrarea acesteia.
Inregistrarea nu are ca afect decat publicitatea (printre altele); ea nu are efecte asupra valabilitatii cesiunii.
asa ca ambii - amandoi vor raspunde:D
Dar de asociat??? El a semnat ca asociat, asa ai spus... Deci el isi putea pastra firma cat timp dlelega administrarea ei...

Eventuala raspundere a cesionarului va avea ca temei cesiunea si nicidecum inregistrarea acesteia.
Inregistrarea nu are ca afect decat publicitatea (printre altele); ea nu are efecte asupra valabilitatii cesiunii.
asa ca ambii - amandoi vor raspunde:D

hm... actul de cesiune nu cred ca-l pot ataca!

Alte discuții în legătură

Reprezentare mony mony Un asociat unic cedeaza intreg capitalul social al SRL unde detine aceasta calitate ,catre 21 persoane fizice care vor deveni noii asociati.Desi capitalul ... (vezi toată discuția)
Contract de cesiune parti sociale live_maz live_maz zilele trecuta, un srl pj romana cu asociati pf straine, a dorit schimbarea sediului din bucuresti si cesionarea, cu titlu gratuit a partilor sociale detinute ... (vezi toată discuția)
Cesiune parti sociale dee dee dee dee buna ziua din nou, revin cu o veche problema. Se poate sa-mi spuneti cum trebuie redactat un contract de cesiune. Sunt asociat unic si administrator al ... (vezi toată discuția)