avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 917 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... cadru institutionalizat - mai pe larg... ce e?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

cadru institutionalizat - mai pe larg... ce e?

Codul fiscal, Titlul III - Impozitul pe venit - Venituri neimpozabile:

Art. 42. - În înţelesul impozitului pe venit, următoarele venituri nu sunt impozabile:
i) bursele primite de persoanele care urmează orice formă de şcolarizare sau perfecţionare în cadru instituţionalizat;

Conform Normelor metodologice:
"8. Prin cadru instituţionalizat se înţelege orice entitate care are ca obiect de activitate educaţia şcolară, universitară, pregătirea şi/sau perfecţionarea profesională, recunoscută de autorităţi ale statului român."

link-sursa: www.avocatnet.ro/content/art...

Poate cineva sa explice mai pe larg ce inseamna "cadru institutionalizat"? Mai precis, daca o entitate straina este recunoscuta de statul roman ca fiind "cadru institutionalizat"; o entitate straina cum ar fi o Universitate sau Programele Cadru (PC6, mai nou PC7 etc) ale Uniunii Europene privind finantarea activitatilor de cercetare (printre care beneficiaza si doctoranzii), sau bursele Marie Curie etc. Sau se refera doar la o entitate strict din Romania? In fine, este pe undeva vreo lista cu aceste entitati recunoscute?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:53, 6 Martie 2007
Buna seara,

Dupa parerea mea, sintagma folosita de lege "recunoscuta de autoritati ale statului roman" este cea care explica cel mai bine statutul entitatilor despre care vorbeste codul fiscal la articolul citat de dumeavoastra. Cred ca pentru anumite institutii de invatamant exista chiar acorduri intre state, privind recunoasterea diplomelor emise de acestea. Cu alte cuvinte, daca diploma emisa de institutia respectiva de invatamant este una recunoscuta de statul roman, atunci si cheltuielile ocazionate de obtinerea bursei sunt incluse in cele prevazute de art citat din codul fiscal.

E adevarat insa, ma bazez doar pe interpretarea legilor citate de dumneavoastra. Cred ca ar fi utila si o parcurgere a legii invatamantului sau cum se mai cheama acum, care ar putea lamuri ce inseamna instututie de invatamant autorizata si recunoscuta de statul roman.

Alin Popescu
Sistemul naţional de învăţământ este constituit din ansamblul unităţilor şi instituţiilor de învăţământ de diferite tipuri, niveluri şi forme de organizare a activităţii de instruire şi educare. Sistemul naţional de învăţământ cuprinde unităţi şi instituţii de învăţământ, de stat şi particulare.
Instituţiile şi unităţile de învăţământ particular acreditate fac parte din sistemul naţional de învăţământ şi educaţie şi se supun dispoziţiilor legii nr.85/1995.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bursa privata ContSters48647 ContSters48647 Am primit in decursul anilor 2007-2008 burse private de la diferite institutii bancare fiind studenta. Ieri m-am trezit acasa cu o adresa de la Administratia ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza impozitul pe bursa Cosmin140 Cosmin140 Buna ziua Societatea noastra se ocupa cu Formare Profesionala a Adultilor pentru vanzatori, bucatari etc. si dorim sa dam o suma de bani ca bursa. Cum se ... (vezi toată discuția)
Decontare studii facultate pentru angajat Cristina Vasile Cristina Vasile Buna, Imi puteti spune daca o firma poate deconta plata facultatii pentru un salariat? Daca da, sub ce forma si ce inreg contabile se fac? Multumesc! (vezi toată discuția)