avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Cine este responsabil de stabilirea incadrarii ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Cine este responsabil de stabilirea incadrarii tarifare vamale corecte ?

In 2007 am efectuat un import, conditia de livrare ddu, transportatorul-comisionar vamal a stabilit niste incadrari tarifare in urma carora am efectuat plata taxelor si tva aferente, s-a efectuat vamuirea propriu-zisa si operatiunea de import s-a incheiat prin predarea-primirea produselor. In 2010, mi se aduce la cunostinta din partea autoritatilor vamale ca, la momentul importului, incadrarea tarifara s-a facut gresit, pe pozitii cu taxe vamale inferioare, astfel incat, astazi sunt bun de plata pentru diferenta rezultand in urma incadrarii corecte, plus penalitati pe cei 3 ani scursi. Cui revine responsabilitatea incadrarii pe o pozitie tarifara gresita in acest caz, presupunand ca intr-adevar a fost vorba de asa ceva (pt mine TARIC nu este un cod foarte explicit, putand lasa loc de multe interpretari, mai ales ca era vorba de articole care indeplineau functiuni multiple, ex: ceas de mana cu mp4 player, cu ecran 1,5" OLED, rama foto digitala sau parasolar auto cu dvd player incorporat). Si in cazul in care sunt bun de plata, fiind vorba de o eroare pe care nici operatorul vamal de atunci nu a sesizat-o, de ce sa se adauga penalitati?
Cel mai recent răspuns: ContSters84518 , utilizator 13:13, 29 Aprilie 2010
Regulementul de aplicare a Codului Vamal - art. 579. - Comisionarul în vamă răspunde în solidar cu titularul operaţiunii de vămuire pentru diferenţele în minus constatate la controlul ulterior, precum şi pentru penalităţile rezultate din aceste operaţiuni.
Comisionarul (declarantul) vamal este cel care intocmeste declaratia vamala pe baza documentelor prezentate de dvs. Practic comisionarul vamal este mandatarul dvs pentru aceste operatiuni.
Incadrarea tarifară a mărfurilor presupune determinarea subpoziţiei tarifare la care se clasifică mărfurile în una din nomenclaturile vamale utilizandu-se fie nomenclatorul TARIC, fie nomenclatura in sistem armonizat, fie nomenclatura combinata.
Incadrarea tarifara se realizeaza de catre declarant si (important !) inainte de a fi definitivata este transmisa in sistem informatic organului vamal pentru verificare.
Abia dupa avizul organului vamal declaratia se tipareste si insoteste marfurile pentru control si stabilirea taxelor vamale.
Contestati in instanta decizia autoritatii vamale inclusiv sub aspectul prescriptiei.
Trebuie sa intelegem ca organele vamale nu au putut ramane in afara mecanismului prin care statul incearca sa stranga fonduri cu orice pret, exploatand orice situatie chiar cu riscul de a-si spolia proprii cetateni.
Multumesc de raspuns. Concluzia este ca ori sunt bun de plata ori sa contest in instanta decizia.
Sigur ca acest mecanism este cauza, dar, din pacate, in afara de strangerile de fonduri anemice rezultate, va fi si cauza cresterii tensiunilor dintre intreprinzatori si sectorul bugetar, capatand din ce in ce mai des conotatii personale... Pacat, in situatia actuala, invrajbirea asta ne va costa mai mult.
Teoretic raspundeti dar, parerea mea, este sa nu va predati fara lupta.
Nu stiu alte multe detalii despre situatia prezentata de dvs si evit sa fac alte recomandari. Oricum, succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxe vamale import sua cristinadelcaru cristinadelcaru Buna ziua!Va rog, as dori sa aflu care este valoarea taxelor vamale aplicabila pentru produsele importate din Sua, ca persoana juridica. Mentionez ca doresc ... (vezi toată discuția)
Reprezentarea fiscala si vamala a furnizorilor non-ue luizacsinte luizacsinte 1. Furnizorul non-UE poate sa denumeasca un reprezentant in Romania care sa efectueze atat operatiunile fiscale cat si vamale conform legislatiei ... (vezi toată discuția)
Achizitie tigari din import pentruu consum propriu MihaiDG MihaiDG Vreau sa comand de pe un site strain un cartus de tigari pentru consum propriu. V trebui sa platesc alte txe statului Roman? Accize, tva.... (vezi toată discuția)