avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... o speta stranie! e sau nu infractiune???
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

o speta stranie! e sau nu infractiune???

Unul dintre colegii mei a venit cu urmatoarea speta:

B vrea sa cumpere un inel. Se duce la piata la taraba lui A. B se intelege cu A sa cumpere un inel dar ii explica lui A ca trebuie sa se duca acasa sa aduca banii, luand totodata si inelul. B PE DRUM SE RAZGANDESTE SI nu se mai intoarce cu banii. Ce infractiune a comis B: a) nicio infractiune b) abuz de incredere c) inselaciune d)furt

B vrea sa cumpere un inel. Se duce la piata la taraba lui A. B se intelege cu A sa cumpere un inel dar ii explica lui A ca trebuie sa se duca acasa sa aduca banii, luand totodata si inelul. B nu se mai intoarce cu banii. Ce infractiune a comis B: a) nicio infractiune b) abuz de incredere c) inselaciune d)furt

De aici, solutiile sunt impartite. Un coleg spune ca nu ar fi intrunite conditiile unei infractiuni, fiind de fapt vorba de un contract de vanzare-cumparare nescris, in care partile s-au inteles, bunul a fost remis, iar plata pretului urmeza sa se faca, astfel incat B are calitatea de debitor, singura cale de recuperare a pretului fiind o actiune civila.

Rezumandu-ne strict la continutul spetei, care ar fi parerea voastra?

Va mai dau inca o varianta a spetei, sa imi spuneti daca, din punctul vostru de vedere, in aceasta noua forma, solutia ar fi alta:

B vrea sa cumpere un inel. Se duce la piata la taraba lui A. B se intelege cu A sa cumpere un inel dar ii explica lui A ca trebuie sa se duca acasa sa aduca banii, luand totodata si inelul. B nu se mai intoarce cu banii. Ce infractiune a comis B: a) nicio infractiune b) abuz de incredere c) inselaciune d)furt

Va multumesc si va doresc la toti o primavara frumoasa, iar doamnelor si domnisoarelor multe flori!
Cel mai recent răspuns: Gavril , utilizator 14:38, 17 Martie 2007



Un coleg spune ca nu ar fi intrunite conditiile unei infractiuni, fiind de fapt vorba de un contract de vanzare-cumparare nescris, in care partile s-au inteles, bunul a fost remis, iar plata pretului urmeza sa se faca, astfel incat B are calitatea de debitor, singura cale de recuperare a pretului fiind o actiune civila.


multumim pt urari!
eu, cel putin, vad o singura speta......faptul ca se razgandeste, scris cu majuscula, mi se pare f greu de probat, daca nu imposibil......
subscriu la parerea colegului tau. avand consimtamantul vanzatorului de a lua bunul, nu cred ca se poate vorbi de furt.
uraa!pai asta se intimpla in fiecare zi , atat la nivel micro cat si macro. deci, nimic nou. bafta si...la treaba !
Eu zic ca-i FURT. Vorbim de consimtamant? Da nu cumva consimtamantul este viciat??? ba da...si nu conteaza cand ia rasadit ideea de a lua bunul din patrimoniul altuia, adica chiar daca se razgandeste pe drum...tot furt este.
Furtul reprezinta luarea unui bun mobil din posesia sau detentia altuia, fara consimtamântul acestuia, în scopul de a si-l însusi pe nedrept, se pedepseste

Inselaciunea este inducerea in eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate, în scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul un folos material injust si daca s-a pricinuit o paguba.

La nivel teoretic, asa cum este expusa speta, nu suntem nici in prezenta furtului si nici a inselaciunii. Este vorba de aplicarea principiului consensualismului din civil, insa cu interventia infractiunii de abuz deincredere.

Abuzul de incredere - insusirea unui bun mobil al altuia, detinut cu orice titlu, sau dispunerea de acest bun pe nedrept ori refuzul de a-l restitui.

In concluzie, intelegerea partilor este un act juridic consensual care a nascut dr si obl partilor, iar razgandirea lui B ia forma infractiunii.
Eu zic ca-i abuz de incredere:D
Luarea hotararii de a nu-l restitui se incadreaza intr-una din formele infractiunii, necontand ca ideea i-a venit pe drum...

Alte discuții în legătură

Furt calificat ionut09 ionut09 ma scuzati ca va deranjez da am si eu o problema am 2 furturi un telefon si un inel de aur cred ca mia facut dosar penal ma duc la puscarie?? (vezi toată discuția)
Abuz de incredere sau inselaciune gabi33 gabi33 Am si eu urmatoarea speta:Aurel B. cunoaste pe un inginer de cadastru ,care ii face cunoscut faptul ca stie un apartament de vanzare la un pret mai ... (vezi toată discuția)
Cine nu plateste la restaurant?? muntean t.i. muntean t.i. Merge un grup de prieteni la restaurant si consuma de 650 lei. Pleaca si nu platesc. Sunt identificati cu camera de supraveghere si ei ... (vezi toată discuția)