avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 901 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general semnaturi autorizate pe bilant 2009
Discuție deschisă în Contabilitate în general

semnaturi autorizate pe bilant 2009

Salut,

Am absolvit un curs de contabilitate autorizat si m-am angajat contabil cu studii medii la o firma.
Intrebarea mea este : pot semna bilantul la "intocmit"?

multumesc
Ultima modificare: Joi, 29 Aprilie 2010
mariarom, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ana Muntianu , Consultant fiscal 09:35, 14 Iunie 2010
corneliamagda a scris:

Pentru a putea semna bilantul, la intocmit, trebuie sa fiti absolvent de studii superioare economice si sa fiti angajat pe functia de contabil sef sau director economic.

Sau membru C.E.C.C.A.R. (vezi Legea Contabilitatii 82/1991 republicata).
mariarom a scris:

Salut,

Am absolvit un curs de contabilitate autorizat si m-am angajat contabil cu studii medii la o firma.
Intrebarea mea este : pot semna bilantul la "intocmit"?

multumesc

Deoarece nu aveti studii superioare nu puteti intocmi si semna bilantul contabil.
Situatiile financiare la 31.12.2009 pot fi semnate numai de:
- directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie (potrivit legii);
- persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale CECCAR

asa am vazut si eu aici - [ link extern ]
Si pentru ca nu exista sanctiune, ...la fel ca si in cazul semnarii decl. 101, .. se pot semna si bilanturile de catre orice persoana desemnata.
Procedura semnării situaţiilor financiare este corelată cu modul de organizare a contabilităţii la nivelul operatorului economic, fapt pentru care amintim câteva aspecte:
- răspunderea pentru organizarea şi conducerea contabilităţii la persoanele prevăzute la pct. I, revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligaţia gestionării unităţii respective.
- contabilitatea se organizează şi se conduce, de regulă, în compartimente distincte, conduse de către directorul economic, contabilul-şef sau altă persoană împuternicită să îndeplinească această funcţie. Aceste persoane trebuie să aibă studii economice superioare.

Deci, niciun act normativ in vigoare nu specifica vreo sanctiune (amenda).
Ultima modificare: Vineri, 14 Mai 2010
ccfccf, utilizator
Si daca semneaza o alta persoana decat cea prevazuta in legislatie nu inseamna ca administratorul raspunde pt neorganizarea contabilitatii?
Eu zic ca da si atunci va fi sanctionat.

Alte discuții în legătură

Bilant pentru firma fara activitate andreeazanfir andreeazanfir daca o firma nu are activitate bilantul mai trebuie semnat de catre un economist la intocmit sau poate fi semnat de administrator si la intocmit si la ... (vezi toată discuția)
Semnare bilant camicami camicami Ma aflu in urmatoarea situatie: am promovat examenul de acces la profesia de expert contabil,sunt in perioada de stagiu intensiv urmand ca in octombrie sa ... (vezi toată discuția)
Semnaturi autorizate pt bilanturile la decembrie 2009 Goanga Goanga Va rog sa-mi dati mai multe informatii din tara privind urm. problema : sunt PFA contabil autorizat, membru al CECCAR cu cotizatia la zi. Cu toate acestea, ... (vezi toată discuția)