avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Semnaturi autorizate pt bilanturile la decembrie 2009
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Semnaturi autorizate pt bilanturile la decembrie 2009

Va rog sa-mi dati mai multe informatii din tara privind urm. problema : sunt PFA contabil autorizat, membru al CECCAR cu cotizatia la zi. Cu toate acestea, anul trecut, bilanturile pt decembrie 2008 nu mi-au fost acceptate la preluare decat cu semnatura unui expert contabil sau contabil autorizat cu studii superioare. Cu toate acestea, la normele de intocmire pt bilantul pt dec 2009, se precizeaza din nou doar
"PFA membru al CECCAR". Oare cum tb sa mai pregatesc bilanturile anul acesta?
Din nou sa ma coste o caruta de bani o stampila si o semnatura? Sau e un abuz al celor ce proceseaza bilanturile? Mai ales ca anul asta e vorba de ORC?! Multumiri anticipate.
Cel mai recent răspuns: MALAMUT , Consultant fiscal 19:12, 9 Februarie 2010
Nu s-au modificat conditiile de depunere a bilanturilor.Aveti aceleasi obligatii ca si in anii precedenti.
Potrivit art. 10 din Legea nr. 82 / 1991 - legea contabilitatii - contabilitatea:

- se organizeaza si se conduce, de regula, in compartimente distincte, conduse de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie. Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare;
- poate fi organizata si condusa pe baza de contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii, incheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR).

Potrivit OG nr. 65 / 1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati art. 6 lit. a:

“Art. 6. - Expertul contabil poate executa pentru persoanele fizice si juridice urmatoarele lucrari:
a) tine sau supravegheaza contabilitatea si intocmeste sau verifica si certifica bilantul contabil; …”

Mai mult Ordinul MEF nr. 1752 / 2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene prevede la pct. 266 alin. (2) ca:

“Situatiile financiare anuale au inscrise clar numele si prenumele persoanei care le-a intocmit, calitatea acesteia (director economic, contabil-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie, persoana autorizata potrivit legii, membra a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania), precum si numarul de inregistrare in organismul profesional, daca este cazul.”

Astfel din coroborarea acestor trei reglementari reiese faptul ca situatiile financiare anuale pot fi intocmite si semnate de:

- directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie, persoana cu studii superioare economice , in cazul in care contabilitatea este organizata in compartimente distincte;
- expertul contabil sau societatea de expertiza contabila membra CECCAR care a obtinut viza de lucru pentru anul 2009.
Din pacate contabilii autorizati nu pot sa semneze bilantul , pentru ca astia de la CECCAR s-au gandit ca un contabil autorizat nu are studii superioare , iar daca un contabil autorizat are studii superioare , atunci trebuie sa dea examen de diferenta ca sa ajunga expert contabil , sa faca bani CECCAR din taxe de examen si cotizatii .

romania inedit a scris:

Din pacate contabilii autorizati nu pot sa semneze bilantul , pentru ca astia de la CECCAR s-au gandit ca un contabil autorizat nu are studii superioare , iar daca un contabil autorizat are studii superioare , atunci trebuie sa dea examen de diferenta ca sa ajunga expert contabil , sa faca bani CECCAR din taxe de examen si cotizatii .




Cata dreptate ai=D>:thumbup:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contabil autorizat Dana Filip Dana Filip Buna, va rog sa-mi spuneti daca un absolvent de studii superioare (economice) poate intocmi/semna balanta/bilant, sau este necesar sa dea examen ... (vezi toată discuția)
Semnare bilant 2017 entitate mica ionela11 ionela11 Buna ziua, Cine poate semna bilantul pentru anul 2017 pentru o entitate mica?....Eu sunt angajata doar economist ...deci nu pot semna (vezi toată discuția)
Pentru a viza bilanturi - curs ministru_ ministru_ Buna ziua! Am si eu o intrebare si anume: exista un alt curs in afara de CECCAR, pe care sa-l urmez pentru a putea viza bilanturi. va multumesc (vezi toată discuția)