avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 254 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna ziua!
As dori sa stiu ce, cota parte are un parinte care este in viata si cei patru copii dupa decedarea mamei, cat costa sa deschizi succesiunea, cine o poate deschide, si daca unul dintre copii isi doreste partea lui, inclusiv tatal, cum procedeaza cu ceilalti. Au un apartament cu patru camere, in care locuieste tatal cu unul din copii la randul lui insurat, ceilaltii sunt la casele lor.
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 12:25, 30 Aprilie 2010
Daca bunul a fost dobandit de catre defuncta in timpul casatoriei cu sotul sau, sotul supravietuitor adica tatal are dreptul la 1/2 + 1/4 din cealalta jumatate a imobilului, cealalta fractie de 1/4 urmand a fi impartita de catre cei 4 copii rezultati din casatoria lor.Succesiunea se deschide prin moarte, deci trebuie dezbatuta succesiunea de pe urma defunctei.Daca se doreste si partajarea averii succesorale si daca nu exista intelegere, numai instanta de judecata. se va pronunta asupra acesteia.Pentru costurile notariale mergeti la un notar si pentru cele la instanta consultati avocat.In principiul la instanta taxa de timbru este de 3% pentru stabilirea masei succesorale plus 3 % pentru partajarea averii succesorale si 50 lei pentru stabilirea calitatii fiecarui mostenitor.
Ultima modificare: Vineri, 30 Aprilie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
suuccesiunea se poate dezbate pe cale notariala sau daca succesorii nu se inteleg , prin instanta de judecata .
se solicita dezbaterea succesiunii , la notar . daca se face in termen de doi ani de la decesul defunctei nu se plateste taxa de timbru .
oricare dintre succesori poate cere iesirea din indiviziune .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare mostenire tata decedat andrei0901 andrei0901 Salut Am dreptul la o mostenire dupa tata si vreau sa aflu pasii urmati pt a intra in posesia ei si cotele care imi revin mie in urma decesului tatalui meu ... (vezi toată discuția)
Taxa succesiune marin raluca marin raluca am o problema in ceea ce priveste taxa de succesiune. Unul dintre mostenitori nu isi da acordul pentru initierea taxei de succesiune.Avem nevoie de aceasta ... (vezi toată discuția)
Succesiune Claudia Monica Claudia Monica Noi suntem 4 frați(2 fete și 2 băieți)..Mama noastră a decedat de 19 ani și de abia acum tatăl nostru ne-a chemat la notariat pentru deschiderea ... (vezi toată discuția)