avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... taxa auto de prima inmatriculare,este legal perceputa ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

taxa auto de prima inmatriculare,este legal perceputa sau nu ?

buna ziua,
taxa auto de prima inmatriculare are temei legal sau nu?
cunosc un avocat care se ocupa printre altele cu actiuni in instanta ,pentru clienti bineinteles,de solicitare a returnarii taxei auto platite la prima inmatriculare.solicita ministerului finantelor returnarea taxei platite la prima inmatriculare in romania a unui auto.avocatul spune ca are castig de cauza in 99 la suta din cazuri.
este adevarat sau nu ? sau este o afirmatie facuta pentru a m-a prinde de client intr-o actiune de acest gen .
mentionez ca eu nu am platit nici o taxa auto,intentionez sa-mi cumpar o masina inscrisa in Germania,voi plati taxa de prima inmatriculare,o voi inmatricula in Romania. ce sanse am sa-mi recuperez taxa pe care o voi plati.
cu stima GEO.
multumesc ptr raspuns.
cu stima GEO
Ultima modificare: Duminică, 2 Mai 2010
GEO GEO GEO, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters50658 , utilizator 10:29, 23 Noiembrie 2010
De unde sunteti? si provenienta masinii?
...credeam ca se intelege. Sunt din Galati si masina am cumparat-o tot din Galati. Masina noua, prin intrmediul unui dealer sau cum dumnezeu se mai cheama, masina fiind de provenienta UE - Franta. Se intelege ca nu am luat-o din Franta!?

Multumesc pentru timpul acordat!
O.U.G. nr. 50/2008, pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, modificata si completata la zi, contravine dispozitiilor Tratatului de Instituire a Comunitatii Europene, care interzice statelor membre sa instituie taxe vamale la import sau la export, precum si a altor taxe cu efect echivalent. Dispozitiile mentionate se aplica produselor originare din statele membre, precum si produselor care provin din tari terte, care se afla in libera circulatie in statele membre. Intre statele membre sunt interzise restrictiile cantitative la import, precum si orice masuri cu efect echivalent.
Dispozitii exprese din Tratatul Comunitatii Europene interzice statelor membre sa aplice, direct sau indirect, produselor altor state membre, impozite interne de orice natura mai mari decat cele care se aplica, direct sau indirect, produselor nationale similare, fiind interzisa si aplicarea produselor altor state membre de impozite interne de natura sa protejeze indirect alte sectoare de productie.
In consecinta, prevederile mentionate din tratat limiteaza libertatea statelor in materie fiscala de a restrictiona libera circulatie a marfurilor prin interzicerea taxelor discriminatorii si protectioniste.
Prin obligarea la plata unei taxe de poluare pentru un autoturism inmatriculat anterior intr-o tara europena au fost incalcate prevederile Tratatului de Instituire a Comunitatii Europene, tratat care, incepand cu data de 01.01.2007 (data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana), face parte din legislatia interna a tarii noastre.
Potrivit art. 148 alin. 2 din Constitutia Romaniei, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene au prioritate fata de dispozitiile contrare din legile interne, iar aliniatul 4 al aceluiasi articol prevede ca, intre alte institutii, autoritatea judecatoreasca garanteaza aducerea la indeplinire a obligatiilor rezultate din alin. 2 mentionat.
Prin instituirea taxei de poluare pentru autoturisme, legiuitorul a incalcat in mod direct dispozitiile mentionate din tratat, instanta ar fi trebuit sa constate ca prevederile O.U.G. nr. 50/2008, pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, modificata si completata la zi, sunt reglementari contrare Tratatelor la care Romania este parte si care, potrivit Constitutiei, au prioritate fata de legislatia interna.
Cum Tratatul de Instituire a Comunitatii Europene interzice, in Partea a Treia (“Politicile Comunitatii”), instituirea oricaror taxe care ar avea ca efect reducerea importurilor, iar introducerea acestei taxe a avut exact acest efect, taxele de poluare sunt incasate la bugetul statului cu incalcarea dispozitiilor din Tratatul de Instituire a Comunitatii Europene, precum si a Tratatului de Aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, tratat care prevede ca, de la data aderarii, dispozitiile tratatelor originare … inainte de aderare, sunt obligatorii pentru Romania si se aplica in conditiile stabilite si prin actul de aderare.
Tratatul de Instituire a Comunitatii Europene face parte, de la data de 1 ianuarie 2007, din ordinea interna de drept a Romaniei, iar prin instituirea taxei de poluare acesta a fost incalcat.

Din cate cunosc, precum si din experienta mea, aceste taxe de poluare se castiga 100%. Nu cunosc sa existe instante care sa nu restituie taxa de poluare (cererile se introduc de cei vătămaţi în drepturile lor prin act administrativ sau prin refuzul nejustificat al unei autorităţi administrative de a le rezolva cererea referitoare la un drept recunoscut de lege).
Cat priveste recuperarea taxelor de inmatriculare/polure pentru o masina noua... nu am cunostinta daca acestea se pot castiga.
Multumesc foarte mult pentru raspuns!

Apreciez formularea raspunsului, care poate ajuta pe cineva in formularea unei actiuni in instanta privind recuperarea taxei. Spun asta, pentru ca cineva, aici pe forum, s-a oferit sa ma "ajute" spunand ca sunt sanse de castig de 30-40% si in schmbul a 600 RON, sa imi formuleze plangerea iar eu sa solicit la momentul oportun sa se judece asa cum a fost formulata. Cum taxa achitata a fost de 1000 RON, sigur nu merge...

Va doresc sa fiti mereu asa!

Cu bine!
N. Salbatecu
Din eroare am trimis mailul de mai sus de 2 ori.........
Imi pare nespus de rau sa va anunt,dar Curtea de Apel Galati .am vazut pe site, respinge inmatricularile fara plata taxei.Deci dati bani aiurea la av ,ptr ca nu se rezolva nimic.

Si taxele de poluare nu se castiga 100%,pr AAAdutza!

Alte discuții în legătură

Recuperare taxa auto lrd lrd Buna ziua, la data de 2.12.2009 am inmatriculat un autoturism skoda fabia si am platit taxa de poluare in valoare de 2170 lei, intrebarea mea este daca am vreo ... (vezi toată discuția)
Restituire taxa de poluare Gociu și Asociații Societate Civilă de Avocați Gociu și Asociații Societate Civilă de Avocați Buna ziua. As dori sa incep un demers judiciar pentru restituirea taxei de poluare, pentru incompatibilitatea prevederilor O.G.50/2008 cu dreptul comunitar, ... (vezi toată discuția)
Sunt admisibile actiunile de restituire taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau actiunile de inmatriculare fara plata taxei cf. legii 9 / 2012 ? Roland Mindrila Roland Mindrila Potrivit art. 90 alin. 1 din Tratatul Comunitatii Europene (T.C.E.), nici un stat nu poate aplica, direct sau indirect, produsele altor state membre impozite ... (vezi toată discuția)