avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salar compensatoriu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salar compensatoriu

O fosta angajata a cerut un salar compensatoriu deoarece nu i s-a acordat la concediere.
In CCM la nivel de unitate nu avem stipulat ca am acorda salarii compensatorii, astfel seful nu vrea sa-i plateasca.
Am incercat sa ii explic ca trebuie sa luam CCM unica la nivel national, dar nu intelege.
El vrea legi care sa ii dovedeasca ca trebuie sa ii acorde salariul compensatoriu.
Va rog sa ma ajutati cu dovezile ca sa il pot convinge.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:38, 1 Mai 2010
CCMUN are, practic, putere de lege. este obligat sa il respecte. daca nu, singura sansa este actionarea in justitie, unde sansele de castig sunt foarte mari.
Eu stiu asta, dar nu intelege. El vrea spune ca nu e afiliat la CCMUN si nu respecta, ca atunci pt ce mai are el CCM la nivel de unitate.
Unde as putea gasi sa ii arat ca desi nu e afiliat trebuie sa respecte CCMUN?

Va multumesc
Art.247 C.mun. prevede clar:
În cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.
1. Iata ce spune Codul muncii:
Art. 238. - (1) Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior.
(2) Contractele individuale de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca.
(3) La incheierea contractului colectiv de munca prevederile legale referitoare la drepturile salariatilor au un caracter minimal.
Art. 239. - Prevederile contractului colectiv de munca produc efecte pentru toti salariatii, indiferent de data angajarii sau de afilierea lor la o organizatie sindicala.
Art. 241. - (1) Clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza:
a) pentru toti salariatii angajatorului, in cazul contractelor colective de munca incheiate la acest nivel;
b) pentru toti salariatii incadrati la angajatorii care fac parte din grupul de angajatori pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca la acest nivel;
c) pentru toti salariatii incadrati la toti angajatorii din ramura de activitate pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca la acest nivel;
d) pentru toti salariatii incadrati la toti angajatorii din tara, in cazul contractului colectiv de munca la nivel national.
Art. 247. - In cazul in care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramura nu exista contract colectiv de munca, se aplica contractul colectiv de munca incheiat la nivel superior.

2. Iata ce spune si CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.

3. Patronul dvs. poate vrea o lege speciala pentru el, personal. Ce v-am dat eu in acest raspuns este suficient pentru ca salariata in cauza sa-l dea in judecata si va castiga, cu siguranta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu compensatoriu in functie de ccm pe nivel de ramura meg_pas meg_pas Buna seara! as dori sa stiu daca o firma care are sub 21 de angajati trebuie sa respecte contractul colectiv de munca la nivel unic sau pe cel la nivel de ... (vezi toată discuția)
Salar compensator handsu handsu Prevederile art.78 din Cont?ractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National sunt aplicabile chiar daca - angajatorul sustine - acest lucru nu este prevazut in ... (vezi toată discuția)
Ccmun 2007-2010 vs. ccmn ramura constructii gaby76 gaby76 Buna ziua am o nedumerire ... care din cele 2 contracte este \"mai tare\"? Practic, intr-o firma de constructii, in cazul concedierii din motive ce nu tin ... (vezi toată discuția)