avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CCMUN 2007-2010 vs. CCMN ramura constructii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CCMUN 2007-2010 vs. CCMN ramura constructii

Buna ziua

am o nedumerire ... care din cele 2 contracte este "mai tare"?
Practic, intr-o firma de constructii, in cazul concedierii din motive ce nu tin de angajat (art.65 codul muncii), plata compensatorie resprezinta:
CCMUN 2007-2010: ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
sau
CCMN ramura constructii pt 2008-2009 contr.631/05.12.2007: Art. 24 La disponibilizarea angajatilor din motive neimputabile lor, angajatorii vor acorda plati compensatorii de cel putin 50% din salariul de baza brut lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
?
ma intereseaza si cazul specific (salariul compensatoriu), si cadrul general (care e "mai tare" ?)

merci
gaby
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:30, 2 Noiembrie 2009
Intotdeauna se aplica prevederea cea mai favorabila angajatului, indiferent daca prevederea se afla in Codul Muncii, CCMUNN, CCM pe ramura sau CCM pe unitate.
Se aplica prevederile cele mai favorabile salariatului....
Totusi, CCM la nivel de ramura nu trebuie sa contina prevederi contrare CCMUNN.
Nu cred ca exista o norma legala care stipuleaza aceasta explicatie (se aplica prevederile mai favorabile angajatului... ma insel?)

In schimb exista norme care stipuleaza "care e cel mai tare" :) :

codul muncii:
Art. 238. - (1) Contractele colective de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă încheiate la nivel superior.
(2) Contractele individuale de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă.

lg 130/96:
Art. 8. - (1) Clauzele contractelor colective de muncă pot fi stabilite numai în limitele şi în condiţiile prevăzute de prezenta lege.
(2) Contractele colective de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă încheiate la nivel superior.
(3) Contractele individuale de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă.
(4) La încheierea contractului colectiv de muncă, prevederile legale referitoare la drepturile salariaţilor au un caracter minimal.

Curios cum a putut fi inregistrat!
ART. 8
(1) Clauzele contractelor colective de muncă pot fi stabilite numai în limitele şi în condiţiile prevăzute de prezenta lege.
(2) Contractele colective de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă încheiate la nivel superior.
(3) Contractele individuale de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă.
(4) La încheierea contractului colectiv de muncă, prevederile legale referitoare la drepturile salariaţilor au un caracter minimal.
ART. 27
(1) La înregistrarea contractelor colective de muncă, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale sau, după caz, direcţiile generale teritoriale de muncă şi protecţie socială vor verifica dacă acestea conţin clauze negociate cu nerespectarea dispoziţiilor art. 8.
(2) În cazul în care se constată că în contractele colective de muncă există asemenea clauze, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale sau, după caz, direcţia generală teritorială de muncă şi protecţie socială are obligaţia să sesizeze acest fapt părţilor contractante.

Legea 130/1996
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Octombrie 2009
ContSters42179, utilizator
pneagu a scris:

Curios cum a putut fi inregistrat!
[...]


e posibil sa fii gasit pe net varianta nu tocmai de incredere a celor 2 contracte, dat fiind ca nu mai am acces la prgm legislativ, mi-am bazat cautarea doar pe google :">.
o sa incerc sa caut forma exacta a celor 2 contracte in Monitor, sau, daca cunoaste cineva sursa pe net "de incredere", sa lase (daca e posibil aici pe forum) un link.

merci
gaby

Alte discuții în legătură

Ccm nu prevede toate clauzele din ccmunn! care se aplica?? adela05 adela05 Buna ziua! Societatea la care lucrez eu are incheiat CCM. In acest contract nu se prevede si art 51 din CCM la nivel national. Intrebarea mea este, in situatia ... (vezi toată discuția)
Salariu compensator la concediere individuala stromelectro stromelectro Acordarea unui salariu compensatoriu la concediere individuala este obligatorie daca nu este stipulata in contractul colectiv de munca (doar in cel la nivel ... (vezi toată discuția)
Contractul colectiv la nivel de ramura fata de cel la nivel national AVOCAT  NARTEA STEFAN  RECHTSANWALT  LAWYER AVOCAT NARTEA STEFAN RECHTSANWALT LAWYER Care contract colectiv este valabil si are intaietate daca luati in considere urmatoarele: Contractul colectiv la nivel national 2007 - 2010 mentioneaza la ... (vezi toată discuția)