Am fost angajat intr-o echipa pe un proiect caruia-i depasise termenul de predare. Romanii m-au pacalit ca asta ar fi fost o "perioada de proba", dupa care vine contract pe durata nedeterminata, asa cum am aflat si de la partea straina ca nu se recruteaza permanent. Au vrut sa prelungeasca inca doua luni dupa primele doua... insa i-am refuzat datorita multiplelor plase (constient ca nu exista perioada de proba de 2 luni, semnand pentru un salariu inferior ofertei initiale si altele, salariu partial la negru etc).
Intrebarea e, ca sa stiu daca sa ma astept la probleme: contractul de 2 luni este legal macar? Poate apare pe cartea de munca? Am semnat un CIM.
Incetarea c.i.m. in baza art.56 lit.j C.mun. va da dreptul sa beneficiati de indemnizatia de somaj , cu conditia sa aveti si stagiul minim de cotizare necesar pentru a beneficia de somaj (minim 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei depunerii cererii).
Pai iau aceste 2 si 10 din anul trecut, care s-a incheiat in octombrie. Problema e ca sunt in litigiu de munca, si desi nu inteleg ce inseamna asta pentru somaj, doar n-am sa mor de foame. La fortele de munca n-au zis nimic cand am zis ca sunt in litigiu de munca si ma abonez la somaj. Probabil va trebui sa-l dau inapoi daca voi castiga procesul?
Dvs solicitati somaj in baza ultimului contract care a incetat la expirare, cu art 56 lit.j
Deci nu are nici-o importanta litigiul in care sunteti cu contractul anterior, daca nu solicitati continuarea contractului anterior dupa repunerea in drepturi.
Aveti insa grija daca aveti doar acest stagiu de 10+2 luni, asta insemana ca sunteti la limita si trebuie depus dosarul chiuar la expirarea contractului pt a fi in stagiu.
Stagiul de 12 luni se calcleaza de la data depnerii dosarului la somaj, in urma pe 2 ani!
Solicit repunerea in drepturi, dar e o problema cu CIM-ul anterior, l-am semnat dar nu mi l-au prezentat intr-o copie vizata de ITM, si au si falsificat semnatura mea pe fisa postului si regulamentul intern, daca are vreo relevanta aici. Asadar daca mi se dau salariile pe toate lunile de la concediere pana la verdict, asta inseamna ca va trebui sa returnez somajul? Practic incep sa pierd luni incepand cu octombrie 2010 si-mi dispar cele 12 luni daca nu mai muncesc altele intre timp in decembrie.