avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediul de crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediul de crestere copil

cazul concret: sotul este salariat si este, in acelasi timp, pfa. angajatorul plateste evident cass, pfa-ul-nu. daca am vrea sa obtina indeniz pt crestere copil, poate cumula veniturile salariale cu cele profesionale (sistem real, 16%)? daca da, pfa-ul tb sa plateasca cas si cass?multumesc
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 18:16, 4 Mai 2010
Buna ziua,
conform art 257 din L 95/2006, in cazul persoanelor care sunt si salariate si au si venituri din activitati independente, contributia la sanatate se achita asupra tuturor veniturilor realizate. Asta inseamna ca sotului i se retine 5,5% sanatatea de catre angajator, dar obligatia sa ca PFA este sa achite contributia de 5,5% , la casa de asigurari la venitul inscris in decizia de impunere
aha.multumesc.va plati acea cota.la indemniz de crestere a copilului se vor avea in vedere veniturile salariale si cele obt din activitatea independenta?
Indemnizatia de crestere a copilului nu are nici o legatura cu contributia la sanatate. Aceasta indemnizatie se obtine daca s-au obtinut venituri impozabile in intreg ultimul an dinaintea nasterii copilului. Iar pentru calculul ei se iau in considerare si salariul si veniturile obtinute din activitatea independenta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa - contributii obligatorii atepelus atepelus Ce contributii sunt obligatorii?-sanatate/somaj/pensie/etc Multumesc! (vezi toată discuția)
Pfa plata cass CONSULTING ABM CONSULTING ABM Daca poate cineva,va mai rog sa ma ajutati cu un raspuns. Cum am mai spus, sunt pensionara la limita de varsta si sunt PFA. Intrebarea mea este; trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Persoanele care exercita profesii liberale platesc cass 5,5% sau 6,5% Georgeta U.A. Georgeta U.A. Buna ziua Potrivit art. 257 alin.2 lit.a din legea 95/2006 Începând cu 1 iulie 2008, cotele prevazute la art. 257 vor fi urmatoarele: ART. 257 ... (vezi toată discuția)