avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... asigurari de sanatate
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

asigurari de sanatate

O persoana care are un contract de munca pe perioada nedeterminata, un contract de consultanta de 2 ore si este si PFA ce contributii la fondul de asigurari de sanatate plateste?
Dupa statul nostru citire, contributia de 5.5% aplicata se calculeaza asupra TUTUROR veniturilor, deci va trebui sa platiti si 5.5 % din venitul obtinut ca PFA. Si daca nu aveti venit sau ati inregistrat pierdere, se calculeaza asupra unui venit egal cu un salariu minim brut pe economie lunar ( asta e chiar culmea aberatiei, dupa opinia mea)
LAMURIRI COMPLETE :
In temeiul art. 257 alin. (2) lit. b) din Legea 95/2006, persoanele care realizeaza venituri impozabile din activitati independente care se supun impozitului pe venit au obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate.

Pentru asiguratii care realizeaza venituri impozabile din activitati independente, normele metodologice ale Ordinului 617/2007 precizeaza in detaliu modul de calcul, baza de calcul si termenele de plata ale contributiei la asigurari sociale de sanatate:

Art. 7. - (1) Persoanele care desfasoara activitati independente au obligatia de a vira trimestrial contributia aplicata asupra:
a) venitului net determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului, conform prevederilor Codului fiscal, realizate de persoanele care desfasoara activitati independente ale caror venituri sunt determinate pe baza contabilitatii in partida simpla;
........................................
DACA ESTI SI SALARIAT , NU TREBUIE SA FACI CONTRACT CU CASA DE SANATATE CI DOAR SA VIREZI , CU MENTIONAREA CNP , INTR-UN CONT DAT DE EI CONTRIBUTIA , ASTFEL :
- IN PRIMUL AN , CONFORM DECIZIEI DE IMPUNERE , CA URMARE A DEPUNERI DECLARATIEI DE ESTIMARE A VENITULUI NET , SE VIREAZA TRIMESTRIAL , DACA ESTI SALARIAT 5.5% LA TRANSELE TRIMESTRIALE STABILITITE IN ACEASTA DECIZIE ;
- IN ANII URMATORI , DUPA REGULARIZAREA SITUATIEI CA URMARE A DEPUNERII DECLARATIEI 200 CU VENITUL/PIERDEREA NET REALIZAT , DACA REZULTATUL E MAI MARE CA CEL ESTIMAT IN PRIMUL AN VA VENI DECIZIE DE IMPUNERE IN 2011 RECTIFICATA , DACA NU RAMANE CA CEA ESTIMATA IN PRIMUL AN .

DACA NU AI SI CALITATEA DE ANGAJAT AI OBLIGATIA DE A TE INREGISTRA CA PLATITOR DE CASS :

Persoanele care nu sunt salariate, dar au obligatia sa isi asigure sanatatea potrivit prevederilor prezentei legi, sunt obligate sa comunice direct casei de asigurari alese veniturile, pe baza contractului de asigurare, in vederea stabilirii si achitarii contributiei de 5,5%. Asadar, pentru veniturile realizate din activitati independente, contributia se plateste de persoana care le realizeaza.
In cazul persoanelor care realizeaza venituri atat din salarii, cat si din defasurarea unei activitati independente, acestea vor datora CASS asupra ambelor venituri


Art. 8. - (1) Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente vireaza trimestrial contributia calculata la venitul estimat, pana la data de 15 a ultimei luni din fiecare trimestru.
. (2) In cazul in care contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente, la finele anului, inregistreaza pierderi sau realizeaza venituri anuale sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, contributia se calculeaza la nivelul unui salariu de baza minim brut pe tara pentru fiecare luna si se achita in termenul prevazut la alin. (4).
(3) Prevederile alin. (2) se aplica numai in situatia in care venitul din activitati independente este singurul venit asupra caruia se calculeaza contributia.
Ultima modificare: Marți, 4 Mai 2010
Mirela Tatulescu Expert contabil, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa - contributii obligatorii atepelus atepelus Ce contributii sunt obligatorii?-sanatate/somaj/pensie/etc Multumesc! (vezi toată discuția)
Contributie asigurari sociale de sanatate p.f. Magda Xenofont Magda Xenofont Am mare nevoie de un sfat in ceea ce priveste contributia de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele care au calitatea de salariat concomitent cu ... (vezi toată discuția)
Dobandirea calitatii de coasigurat cu contract de broker in asigurari Simona Ioana Simona Ioana Buna ziua, incepand cu luna februarie 2008 cand mi-a incetat concediul pentru ingrijirea copilului am demisionat de la locul de munca avut pentru a ma ocupa ... (vezi toată discuția)