X realizeaza o inventie in conformitate cu art.5(1)lit. b* din L64/1991 privind brevetele de inventie.
X este salariatul firmei Y.
In conformitate cu art5(5)* din aceeasi lege, Y are un drept de preferinta la cumparare a inventiei.
La 11.01.2007, X realizeaza inventia si, la 15.01.2007 realizeaza ca nu poate sa exploateze inventia, hotarandu-se sa incheie un contract de cesiune cu firma Y avand ca obiect dr. de eliberare a brevetului asupra inventiei.
La 20.01.2007, conducerea firmei Y refuza oferta facuta de X, asa incat X incheie un contract de cesiune cu firma Z.
La 15.02.2007, se schimba in intregime conducerea firmei Y.
Noua conducere fiind interesata de inventie, il invita pe X la negocieri.
Bineinteles, X incheind contract de cesiune cu Z, este chemat in judecata de Y, cererea avand ca obiect desfiintarea contr de cesiune si respectarea dreptului de preferinta.
Are vreo valoare schimbarea conducerii? Si daca are, ce efecte genereaza?
*ART. 5
Daca inventatorul este salariat, in lipsa unei prevederi contractuale mai avantajoase acestuia, dreptul la brevetul de inventie apartine:
b) salariatului, pentru inventiile realizate de catre acesta fie in exercita rea functiei sale, fie in domeniul activitatii unitatii, prin cunoasterea sau folosirea tehnicii ori mijlocelor specifice ale unitatii sau ale datelor existente in unitate, fie cu ajutorul material al acesteia, in lipsa unei prevederi contractuale contrare.
**In cazul prevazut la alin. 1 lit. b), unitatea are un drept de preferinta la incheierea unui contract privind inventia salariatului sau, ce trebuie exer citat in termen de 3 luni de la oferta salariatului; in lipsa acordului pri vind pretul contractului, acesta urmeaza sa fie stabilit de instantele jude catoresti.
Spune-mi, refuzul asta e pe vorbe ori pe hartie? Eu nu sunt de acord cu ideea ca o oferta mai e valabila ori ca ar mai fi trebuit mentinuta si dupa un refuz expres. Termenul de mentinere a unei oferte este pentru a da posibilitatea partii sa sa gandeasca nu sa se joace cu drepturile altuia pe stilul dezbraca-te ca te...., imbraca-te ca nu te mai....
"unitatea are un drept de preferinta la incheierea unui contract privind inventia salariatului sau, ce trebuie exercitat in termen de 3 luni de la oferta salariatului" Si totusi legea vorbeste de exercitarea acestui drept, nu de oferta mentinuta a ofertantului, asa incat un drept ti-l poti exercita oricand.