avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 176 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Contestatie radar
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Contestatie radar

Salut.
Am vazut ca sunt multi avocati inregistrati pe forum si ca in general raspund la intrebari. Am si eu cateva legate de suspendarea permisului. Deci, daca puteti sa ma ajutati cu cateva raspunsuri, ar fi grozav. Si fara s-o mai lungesc, sa va povestesc ce s-a intamplat.

Am fost oprit duminica trecuta de catre politie pentru depasirea vitezei. Un echipaj nemarcat m-a urmarit in trafic (pe e583, intr-o zona in afara localitatilor este o portiune dreapta cu limitare 60km/h... pe care nimeni n-o respecta), mi-au inregistrat viteza si un alt echipaj m-a oprit ceva mai incolo.

Se pare ca am avut 114 in zona de 60 (da, sunt vinovat in mod evident). Am 2 intrebari:

1. Am citit pe multe alte site-uri cum ca OG2/2001 cere ca agentul constatator sa fie si cel care aplica sanctiunea. In cazul de fata, viteza a fost comunicata prin radar si alt echipaj de politie decat cel care a inregistrat viteza (agentii constatori?) a intocmit PV-ul. Daca este asa, atunci PV-ul ar trebui sa fie nul. Si aici incepe dilema. Nu stiu daca art 15, alineatul 1 din OG-ul mentionat este partea pe care pot sa o folosesc. Daca da, atunci situatia in care m-am aflat este una care sa conduca in baza acestei legi la invalidarea PV-ului?

2. Am citit normele biroului de metrologie si am gasit ca radarele(cinemometrele) mobile, aflate in miscare, aprobate de ei pentru folosirea de catre politie au o eroare de +/-4% fata de viteza afisata pentru viteze de peste 100km/h. Ca urmare, viteza demonstrabila de politie ca as fi avut-o ar fi 109.44 km/h si raman cu permis. Este vreun contraargument pe care politia poate sa-l aduca?

Sper sa ma ajutati si daca nu, mersi ca ati citit post-ul oricum

P.S. Sper ca nu am postat unde nu trebuie. Si daca, rog un moderator sa mute post-ul in sectiunea corecta
Ultima modificare: Marți, 4 Mai 2010
mrAndreiS, utilizator
Cel mai recent răspuns: mrAndreiS , utilizator 18:59, 5 Mai 2010
De fapt aceasta este uzanta,pentru ca respectivul vehicul,in momentul inregistrarii se afla in miscare si de aceea la o anume distanta se amplaseaza a doua masina care conform comunicarii prin statie,aplica sanctiunea.
Putetati sa va intoarceti la prima masina,cea care v-a inregistrat pentru a vedea inregistrarea.
Oricum,la cerere politia va trimite fotografia efectuata.
Formulati contestatie la instanta competenta teritorial,in 15 zile de semnarea sau comunicarea procesului verbal,dar dupa parerea mea, sansele sunt infime,mai ales ca este o viteza destul de mare peste cea legal permisa pe acea portiune de drum.

Bun, deci poate nu se poate folosi argumentul de invalidare al pv-ului. Dar atunci argumentul nr 2 arata incadrarea eronata a contraventiei. Conform legii, pentru depasirea vitezei legale cu 41-50 km/h sanctiunea este de 6 puncte penalizare + amenda. M-au incadrat in sectiunea 50+km/h, care se sanctioneaza cu suspendarea permisului, dar nu se poate demonstra decat depasirea cu 49.44km/h a vitezei legale. Ca urmare, ar trebui sa ma lase cu permis, nu?
~ Conținut șters la cerere ~
Da, am luat varianta convenabila pentru mine, dar nu este de datoria mea sa demonstrez ca sunt nevinovat ci de datoria politiei sa demonstreze ca sunt vinovat. Ca urmare, politia trebuie sa demonstreze in termeni legali ca viteza mea depasea 110 km/h. Ori acest lucru nu este demonstrabil doar cu filmarea radar. Cert este ca aveam intre 109.44 si 118.56 din punct de vedere legal. Este posibil sa fi avut sub 110 si ca urmare, cat timp politia nu poate demonstra cu alte probe ca am avut peste 110, proba radar demonstreaza doar ca am avut 109.44.

PV-ul este intocmit in conformitate cu OG 2/2001, cu exceptia faptului ca s-a folosit formularul 1A in loc de 1D (care am vazut ca a fost motiv de invalidare a PV-ului in macar 1 proces). Nu cred ca aveau probleme de omologare, fiind o actiune organizata bine.
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Poze radar - probe in proces Eu contest Eu contest Buna ziua, Apelez la sfaturile voastre pentru a lua o hotarare de a continua sau nu procesul cu politia Prohova. In Februarie am fost oprit pentru ... (vezi toată discuția)
Contestare pv primit pentru viteza (151km/h) DanutB DanutB Buna seara, Apelez la ajutorul dvs pentru a ma indruma in legatura cu contestarea Procesului Verbal dat de Politia din jud. Buzau. In data de 27.12.1013 am ... (vezi toată discuția)
Contestatie pt verificarea metrologica mikutzaaa20 mikutzaaa20 buna! duminica pe data de 21 mi-a fost retinut permisul pt viteza,era restrictie d 50 si eu aveam 104.fiind incepatoare si avind permisul p 8 luni nu am stiut ... (vezi toată discuția)