avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA-OPERATIUNI NEIMPOZABILE
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA-OPERATIUNI NEIMPOZABILE

O agentie de turism din Romania vinde ofera pachete turistice( pentru a vizita Romania),catre persoane juridice din UE.Este acesta operatiune neimpozabila din p.d.v al Tva?Daca se aplica regimul normal de taxare in privinta TVA,societatea din Romania are dreptul sa deduca si sa recupeze aferent achizitiilor de servicii care alactuiesc pachetul(cazare,masa,ghizi,etc).
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 18:57, 4 Mai 2010
operatiunea este impozabila in romania, intrucat serviciile prestare se incadreaza la exceptiile de la art. 133, alin. 4 cod fiscal, locul prestarii find romania, deci se va factura cu tva

ART. 152^1
Regimul special pentru agenţiile de turism
7) Agenţia de turism poate opta şi pentru aplicarea regimului normal de taxă pentru operaţiunile prevăzute la alin. (2), cu următoarele excepţii, pentru care este obligatorie taxarea în regim special:
a) când călătorul este o persoană fizică;
b) în situaţia în care serviciile de călătorie cuprind şi componente pentru care locul operaţiunii se consideră ca fiind în afara României.

(5) În sensul art. 152^1 alin. (7) coroborat cu art. 129 alin. (2) din Codul fiscal, atunci când agenţia de turism aplică regimul normal de taxare, va refactura fiecare componentă a serviciului unic la cota taxei corespunzătoare fiecărei componente în parte. În plus, baza de impozitare a fiecărei componente facturate în regim normal de taxă va cuprinde şi marja de profit a agenţiei de turism.

(4) Pentru a stabili valoarea taxei colectate pentru serviciile unice efectuate într-o perioadă fiscală, agenţiile de turism vor ţine jurnale de vânzări sau, după caz, borderouri de încasări, în care se înregistrează numai totalul de pe documentul de vânzare care include taxa. Aceste jurnale, respectiv borderouri se vor ţine separat de operaţiunile pentru care se aplică regimul normal de taxare. De asemenea, agenţiile de turism vor ţine jurnale de cumpărări separate în care se vor evidenţia achiziţiile de bunuri şi/sau servicii cuprinse în costurile serviciului unic. Baza de impozitare şi valoarea taxei colectate pentru serviciile unice prestate într-o perioadă fiscală vor fi stabilite în baza calculelor efectuate pentru toate operaţiunile supuse regimului special de taxare în perioada fiscală respectivă şi evidenţiate corespunzător în decontul de taxă. La determinarea bazei impozabile nu vor fi luate în considerare sumele încasate în avans pentru care nu pot fi determinate cheltuielile aferente şi, de asemenea, nu pot fi scăzute cheltuielile aferente unor livrări de bunuri sau prestări de servicii care nu au fost vândute către client.

agentia de turism are drept de deducere a taxei pentru operatiunile pentru care se aplica regimul normal de taxare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Factura de la agentie turism Cristina Vasile Cristina Vasile Buna ziua, Nu m-am mai confruntat cu asa ceva si nu stiu cum se inregistreaza in contabilitate: A fost cumparat bilet de vacanta care include si costul ... (vezi toată discuția)
Tva agentii de turism roxanastefu roxanastefu Buna ziua , am si eu o nelamurire am primit o ff de la un fz de pachete turistice si aceasta ff cuprinde si tva , il deduc sau nu? Multumesc (vezi toată discuția)
Intrebare rodica53 rodica53 Firma de turism....daca ma poate ajuta cineva..in ce situatii se elibereaza facturi cu tva????biletele de avion si biletele ptr sejur in romania sunt ... (vezi toată discuția)