avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 777 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA AGENTII DE TURISM
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA AGENTII DE TURISM

Buna ziua ,
am si eu o nelamurire

am primit o ff de la un fz de pachete turistice si aceasta ff cuprinde si tva , il deduc sau nu?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: LUST EXPERT , Consultant fiscal 14:45, 30 Noiembrie 2009
Agentia de turism aplica regimul special de TVA pentru agentiile de turism reglementat de art. 152^1 din Codul Fiscal, articol care prevede la alin. (9):
Agentiile de turism nu au dreptul sa inscrie taxa in mod distinct in facturi sau in alte documente legale care se transmit calatorului, pentru serviciile unice carora li se aplica regimul special, in acest caz inscriindu-se distinct in documente mentiunea “TVA inclusa”.

Potrivit alin. (7) din acelasi articol: Agentia de turism poate opta si pentru aplicarea regimului normal de taxa pentru operatiunile prevazute la alin. (2), cu urmatoarele exceptii, pentru care este obligatorie taxarea in regim special:
a) cand calatorul este o persoana fizica;
b) in situatia in care serviciile de calatorie cuprind si componente pentru care locul operatiunii se considera ca fiind in afara Romaniei.

Alineatul (2) se refera la serviciile/bunurile prestate/livrate de terti si facturate de agentia de turism sub forma unui serviciu unic prestat de agentie in Romania.

Alineatul (4) la acelasi articol precizeaza ca: Baza de impozitare a serviciului unic prevazut la alin. (2) este constituita din marja de profit, exclusiv taxa, care se determina ca diferenta intre suma totala care va fi platita de calator, fara taxa, si costurile agentiei de turism, inclusiv taxa, aferente livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii in beneficiul direct al calatorului, in cazul in care aceste livrari si prestari sunt realizate de alte persoane impozabile.

Potrivit prevederilor de mai sus, in cazul unui client persoana impozabila dpdv al TVA, agentia de turism poate opta intre regimul normal si regimul special de TVA. In situatia aplicarii regimului special, taxa achitata de beneficiarul serviciior facturate astfel nu este deductibila deoarece TVA nu poate fi practic determinata. Cu toate ca se cunoaste cota, baza impozabila nu este cunoscuta de beneficiar, aceasta fiind marja de profit a agentiei stabilita potrivit prevederilor art.152^ din Codul Fiscal si precizarilor suplimentare din Normele metodologice de aplicare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Factura de la agentie turism Cristina Vasile Cristina Vasile Buna ziua, Nu m-am mai confruntat cu asa ceva si nu stiu cum se inregistreaza in contabilitate: A fost cumparat bilet de vacanta care include si costul ... (vezi toată discuția)
Tva-operatiuni neimpozabile roxanag roxanag O agentie de turism din Romania vinde ofera pachete turistice( pentru a vizita Romania),catre persoane juridice din UE.Este acesta operatiune neimpozabila ... (vezi toată discuția)
Ag. turism rodicasuta53 rodicasuta53 Buna ziua! As avea si eu o intrebare:daca la facturile emise de agentia de turism se colecteaza tva??,inteleg ca pe factura nu se trece tva,dar pe dif dintre ... (vezi toată discuția)