avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 821 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariu compensatoriu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariu compensatoriu

Buna seara! Sper sa reusesc sa aflu ceea ce ma intereseaza f mult... Sunt in preaviz de 20 de zile in conformitate cu art 73, alin 1... Intrebarea mea este: toti angajatorii sunt obligati sa respecte prevederile din Contractul Colectiv de munca? vreau sa stiu daca firma este obligata de lege sa-mi ofere salariul compensatoriu! Contabila mi-a spus ca firma noastra nu da acest tip de compensatii, ca ea nu are treaba cu contractul colectiv de munca. Iar in Codul Muncii art 67: ("Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă" ) nu este precizat exact daca toti angajatorii trebuie sau nu sa ofere acest salariu. "POT beneficia" este cu dus si intors...
Precizez ca lucrez intr-un magazin cu un nr mic de angajati.

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Elena S , utilizator 04:45, 6 Mai 2010
At.67 C.mun. trebuie coroborat cu art.247 C.mun. si cu art.78 alin.1 din CCMN ... din aceste prevederi, rezulta obligativitatea angajatorului de a va achita acel salariu compensatoriu.

Art.247 C.mun. - În cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.

Art.78 alin.1 din CCMN - La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.

In caz de refuz de plata al salariului compensatoriu, puteti sesiza ITM-ul si/sau instanta de judecata (Tribunalul Judetean in a carui raza teritoriala aveti domiciliu. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.)
CCMUN se aplica tuturor angajatorilor si salariatilor, fara exceptie, astfel incit salariul compensatoriu este datorat de angajator in puterea legii, iar daca nu vi-l acorda sesizati ITM-ul sau aveti deschisa calea unei actiuni i n justitie
Multumesc mult pt raspuns... Mai am o mica intrebare. Am sunat la ITM si mi s-a spus sa fac o cerere pentru acordarea salariului compensatoriu, iar daca aceasta nu va fii aprobata sa fac sesizare. Intrebarea mea este: exista acest tip de cerere? Daca nu, in momentul in care o scriu specific cele 3articole sau este de ajuns articolul 78 din CCMN?


Mutumesc inca o data pt informatii!
Ultima modificare: Miercuri, 5 Mai 2010
Elena S, utilizator
1. In cerere puteti sa specificati toate articolele aratate de colegul meu.
2. Nu exista o cerere tip. O faceti dvs.si cereti plata salariului compensator in baza CCMUNN. In cerere puteti sa-i dati si un termen de plata (sa zicem 10 zile) dupa care spuneti ca veti sesiza ITM si ca il veti da in judecata.
Nu exista cerere tip .este de ajuns sa solicitati.Numai ca tebuie sa stiti ca ITM-ul nu-i poate obliga sa va plateasca salariul compensatoriu, doar ii poate amenda pt neplata.Pt a fi obligati la plata trebuie sa-i dati in judecat la Tribunalul de unde domiciliati intermen de 6 luni , alfel se prescrie.

Alte discuții în legătură

Salariu compensatoriu in lipsa contract colectiv de munca bulinutza26 bulinutza26 [b]Buna ziua. As dori sa va intreb daca pot beneficia de salariu compensatoriu in cazul in care sunt concediata cf art.66 CM,neexistand un contract colectiv ... (vezi toată discuția)
Buna VALYTA VALYTA AM FOST CONCEDIATA DE CURAND IN BAZA ART 65 CODUL MUNCII (REDUCERE DE PERSONAL) SI AM CITIT PE NET CA AS AVEA DREPTUL LA UN SALARIU COMPENSATOR EGAL CU ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii larisa_ larisa_ Incepand cu data de 17.09.2010, contractul meu de munca a incetat conform art 65 alin 1 din codul muncii. Din cauza reducerii activitatii mi-a fost desfiintat ... (vezi toată discuția)