avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 742 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... angajari bugetari fara concurs?
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

angajari bugetari fara concurs?

O unitate bugetara are 3posturi libere . Cateva luni posturile au fost "blocate" si odata cu deblocarea urma sa se dea concurs. Acum s-a intamplat si deblocarea dar unitatea nu mai organizeaza concurs (scris cum s--a spus la inceput) ci organizeaza interviu verbal.
Bineinteles ca nu m-am nascut alaltaieri si mi-am dat seama ca posturile urmeaza sa fie date cunostintelor si pilelor. Odata ce nu ramane nici o dovada ca au fost 10 candidati cu 10 cv si 10 examene scrise, persoana de resurse umane vaputea desemna pe cine vrea castigator iar perdantii nu vor putea sa conteste rezultatele. (sunt supracalificata pt acest post si cu siguranta nu as avea contracandidat serios)
Avand in vedere ca criza la noi se adanceste in loc sa treaca , fiind somera pe ultima suta de metri imi doresc mult acest post si doresc sanse egale cu ceilalti candidati.
Exista vreo metoda de a impiedica "mãnãria"?
Eu stiu ca tot blocate sunt pana la data de 31 decembrie 2010. (OUG 1/2010).
Ce act normativ prevede...DEBLOCAREA?
De unde provin acele posturi? Au fost nou-create, sau s-au vacantat in timpul anului? Daca s-au vacantat, pot fi ocupate prin transfer, fapt ce nu contravine prevederilor O.G. 34/2009...Fiti va rog, ceva mai darnica in detalii, astfel incat sa ne putem forma o parere cat mai obiectiva. :)
mihaicalinescu2005 a scris:

De unde provin acele posturi? Au fost nou-create, sau s-au vacantat in timpul anului? Daca s-au vacantat, pot fi ocupate prin transfer, fapt ce nu contravine prevederilor O.G. 34/2009...Fiti va rog, ceva mai darnica in detalii, astfel incat sa ne putem forma o parere cat mai obiectiva. :)

Parerea mea este, domnule Mihai, e ca sunteti intr-o eroare privind interpretarea OG 34 din 2009 valabila pana la 31 dec. 2010.
Angajarea pe un post este posibila numai in cazul in care s-au vacantat 15% din posturi, indiferent ca angajarea se face prin transfer sau prin concurs.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Mai 2010
Darie Tudor, utilizator
O.G. nr. 34/2009
"ART. 22*)
(1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din autorităţile şi instituţiile publice prevăzute la art. 21. Posturile pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, precum şi cele a căror ocupare a fost deja aprobată de Guvern prin memorandum pot fi ocupate în condiţiile legii.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), ordonatorii principali de credite, în cazuri temeinic justificate, pot aproba ocuparea unui procent de maxim 15% din totalul posturilor ce se vor vacanta după data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, numai în condiţiile încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget. Pentru posturile din sistemul de învăţământ de stat, urmărirea încadrării în procentul de maxim 15% se realizează la nivelul întregului sistem de învăţământ de stat, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării şi inovării."
legea nr.188/1999
"ART. 87
(1) Mobilitatea în cadrul corpului funcţionarilor publici se realizează prin modificarea raporturilor de serviciu, astfel:
a) pentru eficientizarea activităţii autorităţilor şi instituţiilor publice;
b) în interes public;
c) în interesul funcţionarului public, pentru dezvoltarea carierei în funcţia publică.
(2) Modificarea raporturilor de serviciu ale funcţionarilor publici de execuţie şi funcţionarilor publici de conducere are loc prin:
a) delegare;
b) detaşare;
c) transfer;
d) mutarea în cadrul altui compartiment sau altei structuri fără personalitate juridică a autorităţii sau instituţiei publice;
e) exercitarea cu caracter temporar a unei funcţii publice de conducere.
(3) Dacă mobilitatea funcţionarilor publici de execuţie şi a funcţionarilor publici de conducere se dispune în interes public, în condiţiile legii, funcţionarii publici nu pot refuza aplicarea măsurilor prevăzute la alin. (2) lit. b) şi d), cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 89 alin. (3), sub sancţiunea eliberării din funcţia publică. În aceste cazuri, modificarea raportului de serviciu se dispune de către persoana care are competenţa de numire în funcţia publică, cu avizul sau la solicitarea Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici."
Faceti o corelatie intre cele doua citate :) Va recomand sa studiati si explicatiile date pe forum, referitoare la transfer, de catre d-na. drd. Cioriciu. :)
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Mai 2010
mihaicalinescu2005, utilizator
Exact asta am spus si eu:

(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), ordonatorii principali de credite, în cazuri temeinic justificate, pot aproba ocuparea unui procent de maxim 15% din totalul posturilor ce se vor vacanta după data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, numai în condiţiile încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget.

Va rog link-ul cu d-na. drd. Cioriciu.
Multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Mai 2010
Darie Tudor, utilizator

Alte discuții în legătură

Functii de conducere bonzai81 bonzai81 Buna Seara, as dori sa aflu care act normativ interzice organizarea de concurs pt ocuparea unei functii de conducere?(a aparut in cursul lunii martie) (vezi toată discuția)
Angajare 2010 Goguvoinicu Goguvoinicu Buna ziua! Înn ce conditii se poate angaja o persoana in anul 2010 in cadrul unei institutii publice(ex. primarie) pe functie contractuala sau functionar ... (vezi toată discuția)
Posturi blocate 2010? gixee gixee stiti cumva daca posturile in sistemul bugetar sunt blocate si in 2010? din cate stiu erau blocate pana la sfarsitul anului 2009. lucrez intr-o institutie ... (vezi toată discuția)