avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 174 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... 2 locuri de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

2 locuri de munca

Un angajat la stat cu 8 ore se mai poate angaja cu 4 ore in alta parte?
Cel mai recent răspuns: w0lfshad3 , utilizator 19:34, 6 Mai 2010
Buna seara.

In principiu, da. Cu conditia sa nu se suprapuna peste programul de la stat.

Se numeste munca in timp partial.
Contractul individual de munca cu timp partial se incheie in scris – ad probationem - si poate sa vizeze atat contracte de munca pe durata nedeterminata, cat si contracte de munca pe durata determinata, cu conditia ca programul de lucru sa fie inferior (din punct de vedere al numarului de ore de lucru) programului de lucru normal al unui salariat cu norma intreaga comparabil.
Angajatii ce presteaza munca in temeiul unui contract individual de munca cu timp partial nu pot presta ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora.
Drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat – deci pro rata temporis – prin raportare la drepturile stabilite unui salariat cu atributii similare pentru programul normal de lucru (art. 103 alin.2).

De retinut:
• Durata saptamanala de lucru trebuie sa fie intotdeuna inferioara celei a unui salariat comparabil (salariatul incadrat cu norma intreaga la acelasi angajator, care presteaza aceeasi activitate sau una similara cu salariatul angajat cu contract individual de munca cu timp partial) cu norma intreaga.
• Munca in timp partial nu se confrunta cu situatia salariatilor aflati in samaj tehnic (temporar), reglementat de art. 53 din Codul muncii.
• Durata efectiva a concediului anual de odihna se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil, este prevazuta in contractul individual de munca si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic (art. 140 alin. 2).
• Drepturile si obligatiile salariatului sunt aceleasi cu cele ale unui angajat cu timp integral de munca.
• Angajatorului ii revine obligatia ca, in masura in care este posibil, sa ia in considerare cererile salariatilor de a se transfera fie de la un loc de munca cu norma intreaga la unul cu fractiune de norma, fie de la un loc de munca cu fractiune de norma la altul cu norma intreaga.

Nota legislativa (Art. 101 alin. 2 din Codul Muncii):
Contractul individual de munca in timp partial se incheie numai in forma scrisa.

Cu bine!

Av. Emilia Ene

Validati si daca e relevant urmatorul articol din Codul Muncii:
Art. 111. [durata maximă a timpului de muncă]
(1) Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin excepţie, durata timpului de muncă, ce include şi orele suplimentare, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de 3 luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână.
w0lfshad3 a scris:

Validati si daca e relevant urmatorul articol din Codul Muncii:
Art. 111. [durata maximă a timpului de muncă]
(1) Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin excepţie, durata timpului de muncă, ce include şi orele suplimentare, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de 3 luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână.Durata de maxim 48 de ore pe săptămână se referă la un singur contract individual de muncă. În alţi termeni, salariaţii cumularzi pot depăşi durata maximă instituită de acest text de lege.
Interesant. Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca cu timp partial stelach stelach Buna ziua, In Codul muncii valabil cu 2015 , am inteles ca sunt elemente in plus pe care un contract de munca cu timp partial trebuie sa le cuprinda fata de ... (vezi toată discuția)
Contracte cu timp partial BICOS BICOS se mai pot incheia contracte cu timp partial de munca(de ex. 2ore/zi)? (vezi toată discuția)
Contract de munca partial dozo dozo Un raspuns va rog, la urmat.intrebare: -se poate incheia contract de munca cu timp partial cu 8 ore/luna ?si daca DA, va rog frumos temeiul legal (vezi toată discuția)