avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract de munca partial
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract de munca partial

Un raspuns va rog, la urmat.intrebare:
-se poate incheia contract de munca cu timp partial cu 8 ore/luna ?si daca DA, va rog frumos temeiul legal
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 17:14, 17 Noiembrie 2009
Da, poate fi angajat ... vedeti art.101 ind.1 C.mun.

Ca urmare a modificărilor aduse Codului muncii prin OUG nr. 55/2006 a fost înlăturată limitarea de minimum 2 ore/zilnic sau 10 ore pe săptămână, care greva contractul individual de muncă.
Codul muncii
"Art. 101. - Salariatul cu fracţiune de normă este salariatul al cărui număr de ore normale de lucru, calculate săptămânal sau ca medie lunară, este inferior numărului de ore normale de lucru al unui salariat cu normă întreagă comparabil."

Codul muncii nu specifica o limita minima sau maxima de ore lucrate.

va trebui insa sa tineti cont de art.102
Ultima modificare: Marți, 17 Noiembrie 2009
titiana, utilizator
Codul Muncii

Art. 101. - Salariatul cu fracţiune de normă este salariatul al cărui număr de ore normale de lucru, calculate săptămânal sau ca medie lunară, este inferior numărului de ore normale de lucru al unui salariat cu normă întreagă comparabil.
Art. 1011. - (1) Angajatorul poate încadra salariaţi cu fracţiune de normă prin contracte individuale de muncă pe durată nedeterminată sau pe durată determinată, denumite contracte individuale de muncă cu timp parţial.
(2) Contractul individual de muncă cu timp parţial se încheie numai în formă scrisă.
(3) Salariatul comparabil este salariatul cu normă întreagă din aceeaşi unitate, care are acelaşi tip de contract individual de muncă, prestează aceeaşi activitate sau una similară cu cea a salariatului angajat cu contract individual de muncă cu timp parţial, avându-se în vedere şi alte considerente, cum ar fi vechimea în muncă şi calificarea/aptitudinile profesionale.
(4) Atunci când nu există un salariat comparabil în aceeaşi unitate, se au în vedere dispoziţiile din contractul colectiv de muncă aplicabil. În cazul în care nu există un contract colectiv de muncă aplicabil, se au în vedere dispoziţiile legislaţiei în vigoare sau contractul colectiv de muncă la nivel naţional.
Art. 102. - (1) Contractul individual de muncă cu timp parţial cuprinde, în afara elementelor prevăzute la art. 17 alin. (2), următoarele:
a) durata muncii şi repartizarea programului de lucru;
b) condiţiile în care se poate modifica programul de lucru;
c) interdicţia de a efectua ore suplimentare, cu excepţia cazurilor de forţă majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor acestora.
(2) În situaţia în care într-un contract individual de muncă cu timp parţial nu sunt precizate elementele prevăzute la alin. (1), contractul se consideră a fi încheiat pentru normă întreagă.
Art. 103. - (1) Salariatul încadrat cu contract de muncă cu timp parţial se bucură de drepturile salariaţilor cu normă întreagă, în condiţiile prevăzute de lege şi de contractele colective de muncă aplicabile.
(2) Drepturile salariale se acordă proporţional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare 2 ore nicoletatrenea nicoletatrenea Buna ziua imi pute-ti spune daca se poate angaja o persoana cu 2 ore pe saptamana??? Multumesc Iar pe statul de plata cum va aparea?si pe ... (vezi toată discuția)
Contractul de munca cu timp partial claudymaria claudymaria Mai este valabila angajarea pentru o norma de 1 ora/zi? (vezi toată discuția)
Reducere timp de lucru mihaela71 mihaela71 Avand in vedre nivelul scazut de vanzari care in acest sezon se datoreaza si profilului de activitate-comercializez articole sportive,nu as vrea sa renunt la ... (vezi toată discuția)