avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... credit neplatit
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

credit neplatit

Buna ziua,
as dori un raspuns la situatia in care se afla sora mea.

Sora mea si cumnatul meu au facut un imprumut la nabca in 2007 apoi au plecat in Italia. De acolo au reusit sa plateasca caeva luni rata lunara la banca apoi cumnatul meu a fost disponibilizat si nu au mai resuit sa restituie nimic. Parintii mei au primit acasa o scrisoare prin care sora si cumnatul sunt dati in judecata. Ei nu a avut proprietati in tara sau alte bunuri, pe buletin era mentionat domiciliul parintilor mei.
Momentan nu au posibilitatea sa plateasca creditul desi ei zic ca-l vor plati in maxim 2 ani. Ce intrebari am eu:

1 exista posibilitatea ca banca sa ia casa parintilor desi nu a girat nimeni cu nimic pentru sora mea?
2. la ce suma ajung in general cheltuielile de judecata? pe hartie scrie ca la suma datorata se vor aplica dobanzile si cheluielile de judecata
3. pe ce cai isi poate banca recupera banii? ei nu au in tara nimic al lor
4. se poate ca ei sa fie exonerati de plata acestui credit? in ce conditii?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 09:25, 6 Mai 2010
1-nu
2-depinde de complexitate .Da ,pot fi solicitate dobanzi si cheltuieli de judecata
3-cum amiabil nu exista interes din partea debitorului ,posibil sa se ajunga la executare silita
4-exonerat nu.Se poate ,sa nu poata fi executat neavand bunuri in evidenta fiscala si nici sume financiare pe care sa se dispuna poprire.
ce insemana "depinde de complexitate"? in general cat ajung aceste cheltuieli? o suma..o marja ceva..
ce inseamna "posibil sa se ajunga la executare silita", ei nu au bunuri mobile sau imobile in tara sau conturi bancare, plus ca nu sunt nici in romania.

Multumesc
Daca creditul pentru care au facut imprumutul nu este cu ipoteca, in speta, ipoteca sa se fi constituit asupra imobilului - domiciliul parintilor, nu putem vorbi despre acest imobil ca fiind "girat" sau garantat. Depinde de clauzele contractuale si anume de ceea ce se prevede in cazul neplatii ratelor lunare, trebuie sa fie specificata o procedura, respectiv cum intelege banca sa-si indestuleze creanta. Contractul de credit constituie titlu executoriu asa ca nu este de glumit ;)
In primul rand pentru a va fi trezit cu o cerere de chemare in judecata, in prealabil ar fi trebuit sa fi primit o somatie de plata, in urma careia aveati posibilitatea sa stabiliti o reesalonare a platilor, desigur in functie si de ingaduinta bancii. Pe acest temei puteti sa le faceti o plangere (eu am avut castig de cauza intr-o speta cu o alta banca).
la cheltuielile de judecata trebuie sa aveti in vedere onorariul avocatului care va reprezenta banca sau a firmei de recuperari creante pentru ca mai nou bancile apeleaza la serviciile lor pentru a speria oamenii sa plateasca si depinde de suma care trebuie recuperata.
Daca sunteti de buna credinta si intentionati sa depuneti toate diligentele pt a achita treptat integral imprumutul sunt sigura ca veti ajunge la un acord cu banca, avand in vedere si criza din sistemul bancar ;)
Cheltuielile sunt diferite ,in raport de ex si de valoare onorariu avocat
Executarea silita este etapa a procedurii legale de recuperare restante ,pe care creditorul are dreptul sa o demareze cu scopul recuperarii creditului
Ultima modificare: Joi, 6 Mai 2010
ynocentta, utilizator
Daca parintii sau dumneavoastra personal nu v-ati angajat fata de banca (deci, daca nu ati garantat restituirea imprumutului in calitate de fidejusori), nu aveti nicio treaba cu banca, aceasta neputand sa se indrepte impotriva dumneavoastra.

Problema executarii imobilului parintilor se va pune doar daca acestia vor deceda si daca pana atunci creanta bancii nu se va fi prescris. Dar chiar si atunci urmarirea nu va putea privi decat partea din imobil cuvenita prin mostenire fratelui dumneavoastra.

Oricum, nu puteti sta in instanta decat daca aveti calitatea de fidejusori sau daca fratele va imputerniceste sa-l reprezentati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fidejusor bancar radin radin buna ziua,revin cu o intrebare mai veche. sant asociat la o firma iar firma are un credit la banca destul de mare 50000 ron eu impreuna cu asociatul care este ... (vezi toată discuția)
Executare bancara mirel28 mirel28 Buna ziua, Iata ce au patit parintii mei: In urma cu doi ani au acceptat ca un nepot al lor sa isi treaca domiciliul la adresa lor pentru ca nu aveau ... (vezi toată discuția)
Credit bancar flavius26 flavius26 Buna ziua, Anul acesta am imprumutat o suma de bani de la un prieten de familie, iar pentru aceasta suma am pus casa (locuinta proprie) garantie la AEGRM ... (vezi toată discuția)