avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Probleme cu datornicii la intretinere!
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Probleme cu datornicii la intretinere!

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat.

In cadrul asociatiei noastre exista mai multi datornici...unii care probabil chiar nu au posibilitate sa plateasca si unii care sunt rauvoitori.
Din cate am inteles, doar presedintele asociatiei de proprietari poate actiona datornicii in instanta, insa, din punctul meu de vedere este o solutie destul de greoaie, care se prelungeste pe perioade foarte lungi.
Vroiam sa va pun doua intrebari:
Pentru recuperarea datoriilor, asociatia de proprietari poate solicita serviciile unei firme de recuperare datorii? Este legal?
Anuntarea numelor datornicilor la avizierul blocului (pentru a-i face intr-un fel sa constientizeze gravitatea situatiei in care au adus asociatia) intra sub incidenta legii privind prelucrarea datelor cu caracter personal? Este interzisa aceasta actiune?

Va multumesc foarte mult
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 20:20, 9 Ianuarie 2013
nu faceti nimic cu scrisul numelor datornicilor la avizier. eu unul nu as reactiona in niciun fel, m-ar lasa indiferent.
puteti apela la o firma de recuperari dar mai bine la faceti dvs notificari si de nu...actiune in pretentii.

cabinetdeavocat@ymail.com
Pentru recuperarea datoriilor,L nr 230/2007 art 50 prevede; Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
Pentru a nu spori diferendele ,este legal ca orice masura dispusa de asociatie sa se desfasoare cu respectarea dispozitiilor in vigoare inclusiv drepturile cetatenesti,astfel incat orice fel de anunt/notificare ,se impune a se realiza direct proprietarului in cauza prin corespondenta mandat de confirmare ,fara atingerea drepturilor si intereselor acestuia,
Un proprietar nu poate fi obligat sa-si plateasca restanta la intretinere decat de asociatia de proprietari a blocului in care locuieste.
In cazul in care acesta nu intelege sa se achite de obligatii, asociatia se poate adresa instantei a carei hotarare e singura in masura sa fie executorie.
................
Afisarea la "gazeta de perete" poate fi o masura educationala, dar cred ca e suficient daca scrieti nr. apartamentului, nu si numele proprietarului, adaugand la text ca va fi dat in judecata.
FelixDK a scris:

Pentru recuperarea datoriilor, asociatia de proprietari poate solicita serviciile unei firme de recuperare datorii? Este legal?
Anuntarea numelor datornicilor la avizierul blocului (pentru a-i face intr-un fel sa constientizeze gravitatea situatiei in care au adus asociatia) intra sub incidenta legii privind prelucrarea datelor cu caracter personal? Este interzisa aceasta actiune?

Da, este legal sa apelati la o firma de recuperare a datoriilor, vorbind de firme autorizate, care au acest obiect de activitate. Acestea au juristi care dupa ce emit scrisori de notificae, somatii... ajung cu restantierul in instanta. Este legal.
La afisier se publica listele de plata lunare, care au numele proprietarului clar scris acolo. Noi am marcat numele restantierului cu rosu pentru a iesi in evidenta, pentru a atrage atentia. Altadata am afisat tabel alaturat numai cu marii restantieri cu explicatii referitoare la perioada de cand nu a mai platit... Am publicat asemenea anunturi, situatii, atentionari si pe internet, pe site-ul asociatie si-au putut fi vazute de toata lumea inclusiv de proprietarul plecat in California sau in Australia.
Legea asociatiilor de proprietari nu interzice asemenea masuri. Si nici alte legi nu cred ca interzice actiuni de acest fel care nu au nici o legatura cu "prelucrarea datelor cu caracter personal", ca doar nu afisam CNP, data nasterii, greutatea, inaltimea, afectiunile proprietarului sau relatiile extraconjugale ale acestuia.
Va multumesc pentru raspunsuri.
Problema este ca presedintele asociatiei a dat deja in judecata proprietarul apartamentului care figureaza cu cele mai mari datorii la intretinere, insa, procesul deja dureaza de aproape un an si probabil ca va mai dura inca pe atat, iar datoriile se acumuleaza in continuare...sincer, nici nu stiu daca va reusi vreodata proprietarul sa mai plateasca acele datorii...nu stiu daca ati mai auzit ca cineva sa aiba datorii la intretinere de 80.000 RON :O.
Suntem intr-o situatie limita, datorii acumulate de luni si ani de zile, oameni fara responsabilitate care nu au fost trasi la raspundere niciodata pentru faptul ca nu si-au platit cotele...eu deja ma gandesc serios sa plec din acel bloc:( . Instanta nu ne ajuta cu nimic...un proces dureaza ani de zile...dupa aceea iti mai ia alte luni bune sa pui in aplicare decizia instantei...intre timp oamenii de buna credinta raman fara apa calda, caldura, samd.....

Alte discuții în legătură

Probleme bloc - restantieri si liste ciudate. cameliaandreescu cameliaandreescu Buna ziua, Este vorba de un bloc cu 10 etaje, 4 apartamente pe etaj si 2 scari. Sunt cateva apartamente cu restante foarte mari (nu au mai platit nimic in ... (vezi toată discuția)
Intrebare ! adipir adipir Buna ziua ! Sunt presedintele unei asociatii de proprietari ,care a fost chemata in judecata de operatorul de apa-canal, in urma unor restante de plata a numai ... (vezi toată discuția)
Datorii intretinere grigorevasile grigorevasile Poate furnizorul de energie termica sa ia masuri impotriva datornicilor la intretinere,nevand incheiat un contract individual? (vezi toată discuția)