avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit PFA activ.indep.-impozit pe profit
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

PFA activ.indep.-impozit pe profit

PFA-medic- a facut o investitie in noiembrie 2009 - un aparat ecograf in val.de 20.000 lei. Intrebarea mea e daca aceasta valoare o putem include in categoria de profit reinvestit, in sensul trecerii pe cheltuieli si neimpozitarii acestei valori.-si art. din Cod Fiscal care reglementeaza asta-va rog.
Cel mai recent răspuns: Ana Muntianu , Consultant fiscal 07:24, 7 Mai 2010
Aparatul ecograf este mijloc fix. Valoarea acestuia se inregistreaza pe cheltuieli pe masura amortizarii (Codul fiscal art. 48 alin. 4 lit. c si art. 24 alin. 2).
Conform Catalogului privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe din 30/11/2004, codul de clasificare 2.1.25.4, aparatul ecograf are o perioada de amortizare cuprinsa intre 8 si 12 ani.

Daca se opteaza ca amortizarea aparatului sa fie facuta in 8 ani, atunci:

Amortizarea anuala = 20.000/8 = 2.500 lei

Deci la calculul anual al impozitului pe venit, se va tine cont doar de suma de 2.500 lei.
Multumesc, dar as putea sa folosesc metoda de amort. accelerata? sa includ o chelt mai mare pe 2009
Amortizarea accelerata se poate aplica pentru:
- echipamente tehnologice; maşini, unelte şi instalaţii; computere şi echipamente periferice ale acestora (Codul Fiscal art. 24 alin. 6 lit. b).
- brevete de invenţie (Codul Fiscal art. 24 alin. 10).
Pentru celelalte mijloace fixe, trebuie o aprobare din parte administratiei financiare (Legea 15/1994 art. 19).
Ultima modificare: Vineri, 7 Mai 2010
Ana Muntianu, Consultant fiscal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amortizare calculator cristian_conea cristian_conea Am achizitionat un laptop in calitate de titular de intr.indiv. Va rog sa-mi precizati modul de amortizare aplicabil si perioada de amortizare (inclusiv ... (vezi toată discuția)
Cum este mai bine sa fac ? iuli-ana iuli-ana societatea a achizitionat utilaje poligrafice ( cutter, tampograf) la preturi ce depasesc 1800 lei fara tva, conform catalog ele se incadreaza la o perioada de ... (vezi toată discuția)
Amortizarea accelerata Milioaralau Milioaralau Cum se aplica amortizarea accelerata? Si cand? Doar in primul an de la intrarea imobilizarilor in patrimoniu, sau se poate si in exercitiile financiare ... (vezi toată discuția)