in cadrul unui proces , partea adversa a depus la dosar o declaratie autentificata la notar a unei rude de-a sale, in care respectiva persoana (ruda)declara mai multe fapte si situatii care nu corespund adevarului.Declaratia poarta mentiunea :" pentru a-i sevi la Judecatoria...."
poate fi acuzata persoana care a dat declaratia in fata notarului de fals in declaratii?
Daca declaratiile persoanei se incadreaza in acest articol, da:
Art. 292. - Falsul în declaratii
Declararea necorespunzãtoare adevãrului, fãcutã unui organ sau institutii de stat ori unei alte unitãti dintre cele la care se referã art. 145, în vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurãrilor, declaratia fãcutã serveste pentru producerea acelei consecinte, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendã.
Da, poate fi acuzata acea persoana de fals in declaratii. Sunt incidente dispozitiile art. 292 C.p., in conditia in care faceti dovada unei situatii contrare celei retinute prin declaratie.
Fals in declaratii
mos 66
poate fi acuzata o persoana de fals in declaratii, persoana citata de organul de cercetare penala insotita de aparator si audiata in cadrul actelor ... (vezi toată discuția)
Fals in acte
ilvims
Bunaseara am si eu o intrebare referitor cu art.nr 292 c p ce se specificala acest art ?,azi am primit o citatie de la politie in care specifica ca sunt chemat ... (vezi toată discuția)