avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... fals in declaratii
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

fals in declaratii

poate fi acuzata o persoana de fals in declaratii, persoana citata de organul de cercetare penala insotita de aparator si audiata in cadrul actelor premergatoare in legatura cu o fapta iar ulterior se constata ca declaratiile persoanei sunt contrare cu realitatea.
Cel mai recent răspuns: ContSters178374 , utilizator 09:46, 25 Aprilie 2012
Da ,conform Art. 292 c.p."declararea necorespunzătoare adevărului, făcută unui organ sau instituţii de stat ori unei alte unităţi dintre cele la care se referă art. 145, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte pentru producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă"
" in ceea ce priveste infractiunea de fals in declaratii, cu ocazia audierii aceluiasi autor pe parcursul acte premergatoare in acest dosar, anterior adoptarii solutiei de NUP se retine ca repectiva declaratie nu face parte din formularul specific la care face referire practica judiciara in materie" citat din rezolutia procur C...A... oare mai exista legein tara asta daca legea o face numai practica judiciara???
Ultima modificare: Luni, 23 Aprilie 2012
mos 66, utilizator
1) In fata organelor judiciare vorbim despre infractiunea de marturie mincinoasa, nu fals in declaratii.
2) Daca are calitatea de martor atunci poate savarsi infactiunea de marturie mincinoasa si in faza actelor premergatoare deoarece textul legal se refera la "o cauza penala", nu la urmarirea penala.
3) Daca este faptuitor nu poate fi tras la raspundere penala pt aceasta infractiune deoarece nu exista obligatia de a se autodenunta.
este vorba despre faptuitor in cazul infr. de uz de fals care in timpul actelor premergatoare declara ca persoana a carei semnatura a fost falsificata, dovedit prin expertize, a fost de fata si a semnat actul de a carui utilizare este vorba in infr. de uz de fals
Faptuitorul nu poate fi tras la raspundere penala pt declaratiile pe care le face in scopul de a se apara, chiar daca sunt mincinoase.

Alte discuții în legătură

Marturie mincinoasa parchet. xuser xuser pe scurt, sa zicem ca din cauza unor martori mincinosi (luati de buna credinta in ciuda probelor existente la dosar) procurorul dispune NUP/SUP... iar ... (vezi toată discuția)
Fals in acte ilvims ilvims Bunaseara am si eu o intrebare referitor cu art.nr 292 c p ce se specificala acest art ?,azi am primit o citatie de la politie in care specifica ca sunt chemat ... (vezi toată discuția)
Prevederile art. 291 cp si 292cp cu aplic. art.33 lit.a badila steluta badila steluta am incheiat un contract de asociere in participatiune cu o alta firma care mi-a adus un aport social in natura constind intr-o suprafata de tern arabil ce ... (vezi toată discuția)