avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 382 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Decizie concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Decizie concediere

Buna seara!
Decizia se emite in scris si, sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept si sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta.
Cum adica trebuie motivata in fapt si drept? La ce se refera aceasta expresie? Nu inteleg!
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:00, 7 Mai 2010
In fapt: descrierea faptelor
In drept:temeiul legal
Motivarea in fapt inseamna justificarea concedierii faptic (reorganizare, reducere de personal, imposibilitate de plata a societatii, abateri disciplinare ale salariatului, etc) iar motivarea in drept reprezinta articoul (articolele) din legislatia in vigoare (de principiu codul muncii) in baza careia (carora) are loc concedierea.
Daca o decizie de concediere nu e motivata in fapt si drept, nu cuprinde precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata daca va fi contestata in instanta e lovita de nulitate absoluta?
Studiati art. 268 din CM
ART. 268 (1) Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în forma scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunostinta despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei.
(2) Sub sancţiunea nulităţii absolute, în decizie se cuprind în mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinară;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern sau contractul colectiv de munca aplicabil, care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apărările formulate de salariat în timpul cercetării disciplinare prealabile sau motivele pentru care, în condiţiile prevăzute
la art. 267 alin. (3), nu a fost efectuată cercetarea;
d) temeiul de drept în baza căruia sancţiunea disciplinară se aplica;
e) termenul în care sancţiunea poate fi contestată;
f) instanta competenta la care sancţiunea poate fi contestată.

(3) Decizia de sancţionare se comunica salariatului în cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii şi produce efecte de la data comunicării.
(4) Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, în caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandată, la domiciliul sau resedinta comunicată de acesta.
(5) Decizia de sancţionare poate fi contestată de salariat la instanţele judecătoreşti competente în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicării.
Pentru concedierea din culpa angajatului
Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului
ART. 65 (1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de munca determinata de desfiinţarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legatura cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de munca trebuie sa fie efectivă şi sa aibă o cauza reală şi serioasă.
Mihai Pop a scris:

Daca o decizie de concediere nu e motivata in fapt si drept, nu cuprinde precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata daca va fi contestata in instanta e lovita de nulitate absoluta?


Lipsa motivelor care determină concedierea se sancţionează cu nulitatea absolută a deciziei de concediere, în conformitate cu dispoziţiile art. 62 alin. (2) din Codul muncii.
Decizia se emite în scris şi, sub sancţiunea nulităţii absolute, trebuie să fie motivată în fapt şi în drept şi să cuprindă precizări cu privire la termenul în care poate fi contestată şi la instanţa judecătorească la care se contestă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie de concediere goiaemil goiaemil BUNA CUM SE ALCATUIESTE O DECIZIE DE CONCEDIERE PE MOTIVE DE DISCIPLINA IN BAZA NOULUI COD AL MUNCII SI CE ARTICOLE TREBUIE SPECIFICATE IN ACEASTA DECIZIE. (vezi toată discuția)
Desfacere contract adelinepiper adelinepiper O societate poate sa desfaca un contract de munca disciplinar daca angajatul este in concediu medical. va rog si temei legal.... (vezi toată discuția)
Decizie guzmania guzmania Avem un angajat care a avut mai multe abateri in urma carora i s-a facut referat si acum din nou a lipsit nemotivat Daca ma poate ajuta cineva cu un model de ... (vezi toată discuția)