avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... taxa de timbru partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

taxa de timbru partaj

In urma incheierii divortului, vreau sa depun dosarul pentru partajul bunurilor comune. In acest sens am inteles ca va trebui sa achit o taxa de 3% din masa partajabila plus expertizele.
Problema mea este urmatoarea: avem de impartit printre altele si un credit ipotecar (care este pe numele meu, sotul semnand contractul, fara sa aibe la dosarul de credit adeverinta de venit), iar suma de 3% este de cca 3000 euro.
Avand in vedere ca toate bunurile au ramas la fostul sot, inclusiv cele achizitionate din credit, eu si copilul ramanand doar cu hainele de pe noi, stand cu chirie cu copilul, fostul sot neplatind pensia alimentara, eu avand in ingrijire copilul, venitul meu fiind de cca 2000 lei/luna, pot solicita instantei o scutire de taxa sau reducere sau esalonare a taxei sau sa pot plati la finalul procesului aceasta taxa?
Cel mai recent răspuns: stefi_gv , utilizator 11:07, 14 Mai 2010
1. Solicitati inscrierea creditului in masa bunurilor partajabile.
2. Solicitati instantei plata esalonata a taxei iar in partaj solicitati cheltuieli de judecata.
Ar trebui sa va angajati un aparator pentru partaj.
in functie de venit puteti obtine reducerea, scutirea sau plata in rate cum zice colegul.
pentru asta, o sa trebuiasca sa faceti o cerere de ajutor public judiciar, in care sa va treceti inclusiv cnp-ul dvs si sa depuneti actele cu care va dovediti veniturile. o sa trebuiasca sa dati o declaratie in care sa scrieti daca ati mai beneficiat de ajutorul public judiciar.

succes,

avocat myra vasilescu
venitul meu fiind de cca 2000 lei/luna, pot solicita instantei o scutire de taxa sau reducere sau esalonare a taxei sau sa pot plati la finalul procesului aceasta taxa?

Parerea mea este ca nu va incadrati in prevederile art. 8 din OUG nr. 51/2008, ordonanta de urgenta privind ajutorul public judiciar in materie civila, pentru a obtine o eventuala scutire sau reducere a taxei judiciare.
avand in vedere venitul pe care-l obtineti, nu puteti beneficia de plata esalonata sau de scutirea de la plata taxei de timbru .
din venitul acela platesc chiria si cresc copilul....cum sa strang 3000 de euro pt taxa?
am discutat si cu fostul sot..nu vrea nici o intelegere...tranzactie...nimic. considera ca totul e al lui si asa ramane, desi tot ce avem este dobandit impreuna in timpul casatoriei.
Ultima modificare: Vineri, 7 Mai 2010
stefi_gv, utilizator

Alte discuții în legătură

Taxa timbru cucuca cucuca am introdus actiune de partaj bunuri comune, dupa ce in prealabil sentinta de divort a ramas definitiva si irevocabila. Partajarea se referea la un bun imobil ... (vezi toată discuția)
Partaj mamica fara bani sozo sozo Buna, Sunt in situatia unei mamici alungata din domiciliul conjugal doar cu lucrurile personale ale mele si ale copilului, nu am servici, fiind angajata la ... (vezi toată discuția)
Partaj atribuire cota 50% in natura, revenire in imobil? tinaa tinaa buna seara .va rog sa ma ajutati cu niste informatii referitoare la partaj in natura , mai exact atribuirea unei cote din imobil fostului sot . in prezent ... (vezi toată discuția)