avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 221 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Autofacturare
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Autofacturare

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati in urmatoare problema:

Am primit marfa din UE, transportatorul fiind furnizor din tara. La receptie am constatat o canitate destul de mare deteriorata din cauza transportului. Facturez catre transportator daune, dar pt a scadea marfa din gestiune se face autofactura? Cum? care este nota contabila si cum se incadreaza autofactura in Jurnale? Ce valoare se autofactureaza, a bunurilor deteriorate?
Cel mai recent răspuns: alcibiade , utilizator 16:45, 7 Mai 2010
Ce daune i-ati facturat, nu valoarea marfii depreciate? Scadeti marfa din gestiune prin facturare catre transportator.
Transportatorul nu doreste ca pe factura sa apara marfa in sine, el vrea o factura pe care sa scrie daune, iar valoarea sa fie cea a produselor. Tocmai de aceea, marfa trebuie scazuta din gestiune altfel, si am inteles ca prin autofacturare (pct 70 alin 1 - Normele de aplicare a Titlului VI din Codul Fiscal). Pe factura catre transportator am inteles ca nu se mentioneaza TVA, pt ca nu se cuprind in baza impozabila a TVA.
Autofactura o puteti face doar in conditiile stipulate de codul fiscal( diferente la receptie, achizitie poprie,imputatie) ceea ce implica sa colectati tva.Nu transferati tva de plata la transportator, rezulta ca il platiti dvs. Mai puteti face un inventar si sa dati marfa pe perisabilitati legale pe timpul transportului, daca se incadreaza.Nu vad alta varianta
Achizitie proprie? Pai noi am achizitionat marfa, dar am folosit un transportator din tara.
Cristina ti-a dat sfatul corect si legal . Adaug la cele spuse de ea faptul ca in cadrul unitatii tale comisia de receptie sa intocmeasca NIR pt marfa degradata separat si un referat prin care instiinteaza conducerea despre acest aspect . Si in baza acestui referat cu viza conducerii intocmesti factura catre transportator si nicidecum autofactura . In acest caz tu incasezi TVA-ul de la transportator si-l platesti la stat . In caz contrar prin autofactura ai face articolul contabil 4426 = 4427 prin care tu ai plati TVA-ul la stat din banii firmei tale .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitii intracomunitare birta birta o sc cumpara marfa din germania fara factura doar cu bon fiscal . cum pot trata aceasta operatie , achizitie intracomunitara nu , cum fac recptia marfii si ... (vezi toată discuția)
marfa expirata -deteriorata haiducu haiducu cum pot scade din gestiune marfa expirata sau deteriorata(fructe, legume,lactate,conserve etc) la un magazin comert cu amanuntul 4711 (vezi toată discuția)
Contabilitate asociatie familiala vasilelacramioara vasilelacramioara am infiintat o asociatie familiala si va intreb ce documente contabile trebuie sa intocmesc am un magazin (vezi toată discuția)