In speta nu a fost indeplinita nici procedura de citarea cu parata (citarea paratei in Ro "aiurea pe dreapa" :), fara legatura cu locuinta partii = deloc citata) si nici procedura de comunicare a hotararii.
Asa fiind, termenul de apel sau de recurs (nu cunosc obiectul cauzei si, prin urmare, nici calea de atac) NU a inceput sa curga
De regula, termenul de apel sau recurs este de 15 zile si curge de la comunicare (exista si exceptii care privesc: fie durata termenului, fie punctul de plecare)
Iar principiul echipolentei se aplica numai in cazurile strict prevazute de legiuitor (284 alin 2 si 3 si art. 102 alin. 2 c.p.c.).
Daca in speta, termenul de apel (recurs) curge de la comunicare, declarati imediat calea de atac. (practic va fi un apel formulat inainte de comunicarea hotararii).
Citarea s-a facut si prin afisare si, desi o mare tampenie (la fel ca citarea prin ziare), procedura e considerata completa. Se poate ca similar sa se fi comunicat si hotararea, nu stim.
Cumva s-a comunicat ceva, atata timp cat hotararea e irevocabila, nu?
Trebuie vazut si ce demersuri s-au facut la evidenta populatiei, trebuie ceruta repunerea in termen poate pe motiv de citare prin afisare cu rea-credinta... Ca procedura poate a fost indeplinita dar, asa cum spune si colega mai sus, cu rea-credinta s-a citat aiurea pe dreapta si la usa instantei.
In plus, daca statea in alta localitate fata de cea unde s-a desfasurat procesul, atunci se poate discuta ca citarea nu s-a facut legal.
Ce obiect avea dosarul?
@ romascanu si AVLIL - Va multumesc si dumneavoastra pt raspunsurile competente! Asta nu numai ca sunt de aceeasi parere cu dumneavoastra, ci si pt ca e o apreciere de normalitate in interpretarea legii. Ca nu se face asta intotdeauna de catre instante, e altceva...
Asa voi proceda si eu, voi declara apel (valoarea sub 100.000 lei- desi e subevaluata), considerand ca declar inainte de comunicare, cum a spus d-na av. Romascanu.
@ AVLIL - Este adevarat, legalitatea citarii prin afisare este deosebit de periculoasa, poate duce la vicierea actului de justitie, se pot cauza prejudicii poate ireversibile, cum este si in situatia de fata, pt ca nu stiu cum se va termina.
Sentinta s-a comunicat la aceeasi adresa. Nu s-au facut demersuri la evidenta populatiei deoarece reclamanta a declarat aceasta adresa, nu a declarat ca nu-mi cunoaste adresa. Este clar rea credinta, dar va fi greu sa dovedesc asta. Nu s-a facut citarea la usa instantei pt ca nu s-a facut si prin publicitate, si nu a cerut nimeni.
De lege ferenda cred ca ar trebui ca in situatia in care citarea se face de 10-15 ori la rand numai prin afisare, (practic tot procesul) ar trebui sa se considere ca sunt indicii temeinice ca ceva nu este in regula si ar trebui facute demersuri la evidenta populatiei, sau macar citarea prin publicitate, cu toate ca asta, ai dreptate, este cam egal cu zero, este o portita de acoperire.
Obiectul este o actiune in constatare.
Cand spuneati ca citarea s-a facut prin afisare va refereati prin afisare la acea adresa si nu la usa instantei?
Am inteles acum.
Eu am intrebat de obiect pentru ca nu inteleg ce hotarare e, in ce sens si daca a fost sau nu pusa in executare, asta ma interesa. Constatarea de ce? Ca sunt mare, ca e cineva destept?...
Oricum, faceti apel asa cum va spunea colega Romascanu.
Nu a fost necesară punerea in executare, avea deja posesia imobilului. Este vorba de valabilitatea unei conventii, inscris sub semnatura privata. Am gresit, voi declara recurs (valoare<100.000 RON).