avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1714 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... taxa de timbru pentru hotarare cu mentiunea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

taxa de timbru pentru hotarare cu mentiunea "definitiva si irevocabila"

Buna ziua!
Va rog respectuos sa-mi raspundeti la urmatoarea problema:
In urma cu vreo 3 saptamani ,mi-a fost comunicata sentinta prin care s-a facut partajarea bunurilor succesorale de pe urma mamei- sentinta care cuprinde exact tranzactia incheiata intre mine si fratii mei.
Nimeni nu a facut recurs iar eu doresc sa obtin o copie de pe hotarare cu mentiunea ca este "definitiva si irevocabila"- imi trebuie la vanzarea unui teren care a devenit al meu in urma tranzactiei.
Cat ma costa acest demers? Eu am inteles ca daca nu am facut succesiunea la notar tot trebuie sa platesc taxele notariale iar fratii mei nu vor sa plateasca. Ei spun ca daca vreau sa vand si-mi trebuie aceasta copie cu mentiunea respectiva , sa platesc pentru ca ei nu au bani.
Mentionez ca prin aceasta hotarare s-a constatat deschisa succesiunea, s-au stabilit cotele si calitatea noastra de mostenitori,precum si imparteala.
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Daniel Coman , Avocat 18:05, 11 Mai 2010
Depuneti cererea de legalizare la judecatorie
si vi se calcula taxa exacta pe care o datorati.
Eu nu va pot spune suma exacta pentru ca nu stiu ce terenuri ati
impartit, care e valoarea lor conform tabelelor notariale.
Mergeti si cereti sa va faca un calcul!
Daca ati platit conform acestei evaluari nu mai
trebuie sa platiti!
Cel mai sigur este sa mergeti acolo si sa intrebati!
Ultima modificare: Marți, 11 Mai 2010
Daniel Coman, Avocat
Va multumesc , domnule avocat Coman.Eu nu ma simt prea bine si as dori sa stiu daca se poate deplasa nepoata mea in locul meu?Daca nu se poate , voi trimite cererea prin posta si probabil ca-mi vor comunica cat sa platesc.
In cazul in care, pana la prima zi de infatisare, partile incheie tranzactie sau renunta la judecata, suma achitata cu titlu de taxa judiciara de timbru se restituie in intregime, iar in cazul in care tranzactia ori renuntarea la judecata intervin ulterior primei zile de infatisare, se restituie pana la jumatate din suma achitata, tinand seama de actele procesuale deja indeplinite.
Poate merge nepoata sa-i intrebe pe cei de la judecatorie
cat ar fi taxa, aratandu-le o copie de pe hotarare, dupa care mergeti sa o platiti.
Inca un sfat foarte important!
Daca vi se stabileste o taxa de timbru foarte mare
puteti face o cerere de scutire taxa de timbru in temeiul
prevederilor OUG nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă, modificată prin Legea nr 193/2008 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă.

Potrivit prevederilor art. 8 din OUG nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă, modificată, de ajutor public judiciar în formele prevăzute la art. 6 beneficiază persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 500 lei, iar art. 12 precizează că ajutorul public judiciar se acordă oricând în cursul judecăţii, de la data formulării cererii de către persoana interesată, şi se menţine pe tot parcursul etapei procesuale în care a fost solicitat.

Legea mai stipulează în art. 12 că cererea pentru acordarea ajutorului public judiciar se formulează în scris şi va cuprinde menţiuni privind obiectul şi natura procesului pentru care se solicită ajutorul public judiciar, identitatea, codul numeric personal, domiciliul şi starea materială a solicitantului şi a familiei sale, ataşându-se înscrisuri doveditoare ale veniturilor acestuia şi ale familiei sale, precum şi dovezi cu privire la obligaţiile de întreţinere sau de plată. Cererea va fi însoţită şi de o declaraţie pe propria răspundere a solicitantului în sensul de a preciza dacă în cursul ultimelor 12 luni a mai beneficiat de ajutor public judiciar, în ce formă, pentru ce cauză, precum şi cuantumul acestui ajutor.
Ultima modificare: Marți, 11 Mai 2010
Daniel Coman, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa timbru legalizare hotarare Georgelius Georgelius Buna ziua, Astazi am vrut sa legalizez la judecatorie o sentinta civila prin care s-a luat act de o tranzactie privind iesirea din indiviziune a 2 ... (vezi toată discuția)
Succesiune ieftici_georgeta ieftici_georgeta sotul meu a decedat pe 19 .04.2010 si as dori sa stiu daca e necesar sa fac succesiunea antrucat am 4 copii . toti sant majori .si mai doresc sa stiu si cat ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune valpetcu valpetcu Buna, Puteti sa-mi spuneti care ar fi cea mai avantajoasa varianta pentru a face un partaj succesoral? Este mai bine sa-l facem prin notar? si in cazul ... (vezi toată discuția)