avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... VÂNZARE CONDITIONATA
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

VÂNZARE CONDITIONATA

Sunt angajat al unei societati de asigurare reasigurare. Din luna decembrie 2009 s-a trecut la emiterea electronica a politelor de asigurare RCA. Prin decizia conducerii firmei, aceste polite trebuiau sa fie vândute la pachet cu o polita de asigurare de locuinta, polite care sunt generate automat la emiterea politei RCA.
Daca clientul nu dorea polita de asigurare a locuintei, aceasta se anula si era inclusa in borderoul de anulare care era predat la contabilitate.
In luna mai ac, conducerea a decis ca toate politele de asigurare de locuinte emise si anulate, in perioada dec. 2009 - mai 2010, sa fie reactivate si contravaloarea primelor de asigurare neincasate sa fie recuperata de la clienti sau in caz contrar sa fie achitata de angajat - sumele nu sunt neglijabile.
Exista prevederi legale care sa ne apere in aceasta situatie?
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 23:46, 13 Mai 2010
Aveti grija la detalii:
- prima incasata cuprindea tot pachetul?
- prima era taxata/incasata separat (RCA si Locuinta) cu chitante separate sau o singura chitanta/pachet?
- politele anulate s-au predat impreuna cu chitantele aferente anulate si ele?
- cum refuza clientul polita de locuinta ,prin semnatura sau refuz plata.
Dupa ce verificati aceste amanunte, raspunsul il gasiti in normele interne de vanzare, care trebuie sa cuprinda atat modalitatea de vanzare pachet cat si procedura de vanzare numai RCA.
De mentionat ar fi ca o polita anulata faptic (pentru neincasare prima), nu mai poate fi "reactivata" si nici inlocuita, fiind inexistenta dupa anulare.In plus, nici clientul, nici gestionarul nu poate fi obligat sa plateasca o prima pentru un contract inexistent.
Asigurarea RCA e obligatorie pentru toti posesorii de autovehicule; prin urmare, daca un asigurator a primit dreptul de a practica o astfel de asigurare, acesta nu are dreptul de a refuza incheierea unei astfel de polite sau, mai mult, de a o conditiona prin cumpararea unei asigurari facultative, chiar daca pachetul era conceput de asa maniera incat parea f. atractiv!
Cu atat mai putin acum, dupa ce politele s-au reziliat, sa inceapa personalul din vanzari al asiguratorului sa alerge dupa incasarea diferentelor de prime neplatite sau sa fie platite de salariati!!#-o
e bine sa va adresati departamentului juridic din cadrul societatii sa analizeze situatia in ansamblul ei , urmand ca acestia sa lamureasca directorii sa renunte la astfel de idei nastrusnice de crestere a vanzarilor pe segmentul asigurarilor non-auto.X-(
Ultima modificare: Miercuri, 12 Mai 2010
Doinita Stingaciu, Avocat
Daca a fost un pachet, nu este legal sa va puna la plata pt. politele anulate si nici sa va trimita dupa clienti sa plateasca acea diferenta din moment ce asigurarea de locuinta era oferita bonus pt. RCA. Dar dispozitiile interne nu pot fi anulate decat in instanta.
Mentiuni:
- prima incasata nu cuprindea tot pachetul,
- prima era taxata/incasata separat (RCA si Locuinta) cu chitante separate,
- politele anulate s-au predat impreuna cu borferourile de anulare la contabilitate,
- se eplica clientului in ce consta oferta si acesta lua decizia de a accepa sau nu polita de locuinta,
- daca polita era acceptata, clientul semna polita si achita prima; daca clientul refuza polita, primea numai polita RCA si achita nulai prima aferenta,
- pe borderoul de anulare, la rubrica explicatii, se facea mentiunea ca, clientul a refuzat polita.
Dupa parerea mea,nici nu conteaza "pachetul".Sa fim seriosi! Cata lipsa de consideratie exista pentru client,cand vorbim despre generare automata?:(
Aici vorbim despre un pescar...un asigurator are oferte pentru produse,functie de necesitatile clientului.
Intermediarul in asigurari are obligatii de diligenta.Nici nu se poate altfel,clientul incheie un contract dar exista riscul de neplata,de reziliere.
Exista exceptie, spre exemplu,la asigurarile de viata.Dar e clar stipulat in contractul de mandat,daca clientul renunta la contract in primii ani(2,de regula)returnezi o parte din comisionul primit.Nu insist pe fundamentarea asiguratorului...
In cazul asigurarilor de bunuri,nu e posibil asa ceva.Asiguratorul nu returneaza o suma de bani clientului...polita este suspendata,reziliata...
Ca intermediar(indiferent sub ce forma)ai obligatii de respectat.
Daca un asigurator afirma ca ai obligatia de rezultat(clientul sa nu denunte sau rezilieze polita) atunci are probleme serioase,se plaseaza in afara legislatiei.



Ultima modificare: Joi, 13 Mai 2010
ContSters76710, utilizator

Alte discuții în legătură

Reziliere contract de mandat nelubt nelubt Colaborez cu un asigurator in baza unui contract de mandat PJ. Asiguratorul a impus vinzarea conditionata a politelor RCA cu o asigurare de locuinta - \"la ... (vezi toată discuția)
Probleme legate de emiterea politelor rca prin intermediul brokerilor cristicdr cristicdr BUNA ZIUA, SUNT CONSILIER IN ASIGURARI GENERALE SI LUCREZ IN CADRUL UNEI COMPANII DE BROKERAJ. PROBLEMA MEA ESTE URMATOAREA: IN LUNILE IANUARIE, FEBRUARIE ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. sunt consultant in asigurari de multi ani, dar nu ... Teodora68 Teodora68 Buna ziua. Sunt Consultant in asigurari de multi ani, dar nu m-am confruntat cu clienti care refuza sa plateasca polita emisa la acceptul lui. Clientul rca a ... (vezi toată discuția)