avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Alocatia europeana
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Alocatia europeana

Va rog sa ma lamuriti privitor la urmatoarea problema:Sotul meu are un baiat din prima casatorie.Copilul a fost incredintat spre ingrijire tatalui,iar mama lucreaza de 10 ani in Germania.Am inteles ca legislatia europeana prevede acordarea de alocatii copiiilor romani ai caror parinti muncesc legal in tarile UE(evident din partea statului unde parintele migrant isi desfasoara activitatea).Poate copilul beneficia de acest ajutor in conditiile in care parintii sint despartiti?Se poate aplica retroactiv(de la 1 ian 2007)?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:36, 12 Mai 2010
Potrivit Regulamentului European nr. 1408, „salariaţii, lucrătorii independenţi si membrii familiilor acestora care se deplasează în interiorul Uniunii Europene beneficiază de securitate socială“. Părinţii ar trebui, de exemplu, să stie că au posibilitatea de a solicita alocaţiile pentru copiii aflaţi în îngrijire de la statul pe teritoriul căruia au locul de muncă .

Persoanele interesate trebuie să stie că există niste formulare europene tip pe care solicitantul are obligaţia să le completeze si să le depună la instituţiile abilitate să facă analiza dosarelor. Mai exact, ele trebuie să ajungă la Ministerul Muncii. Foarte important de stiut este faptul că o astfel de solicitare poate fi făcută chiar în ţara unde lucrătorul îsi desfăsoară activitatea. De asemenea, trebuie ţinut cont de faptul că există mai multe situaţii particulare care trebuie luate în calcul. De exemplu, copilul domiciliază în România, iar părinţii lucrează cu forme legale într-un alt stat membru. Alocaţia este plătită de statul pe teritoriul căruia muncesc părinţii. Sunt si cazuri în care copilul este la noi cu domiciliul, iar mama lucrează în Italia si tatăl în Spania. Dosarul pentru alocaţie se face pentru una dintre cele două ţări amintite, fie Spania, fie Italia. Dacă statul de resedinţă al minorului este România, iar unul dintre părinţi lucrează aici, iar altul într-o altă ţară comunitară, atunci copilul îsi ia alocaţia de la statul român, urmând ca celălalt stat să acorde un complement diferenţial. Concret, dacă este vorba de Germania, de exemplu, unde alocaţia este 154 euro, atunci copilul va primi de la această ţară o diferenţă de aproximativ 142 euro.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alocatie europeana ii bea1980 bea1980 Imi cer scuze pentru plagierea titlului,am citit un alt mesaj si vroiam cateva lamuriri;in cazul in care eu locuiesc impreuna cu copilul in Spania pot solicita ... (vezi toată discuția)
Formularul e411 broasca maria broasca maria am un baiat dintro rel. de concubinaj,tatal este in italia unde lucreaza legal,unde trebuie sa ma adresez pt a beneficia de prevederile acestui formular ? (vezi toată discuția)
Alocatie europeana in italia io_alessia2011 io_alessia2011 Buna ziua!Am si eu o nelamurire cu alocatia europeana in italia.Eu am lucrat in romania la ultimul loc de munca 2 ani jumatate,apoi am ramas insarcinata ,iar ... (vezi toată discuția)