avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Accident ... fara stabilirea vinovatului!
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Accident ... fara stabilirea vinovatului!

Buna ziua! Am avut un accident in data de 8 Martie destul de stupid. Stationam in afara carosabilului, asteptand sa patrund pe o strada principala. Din partea mea stanga venea un autoturism.(caruia eu ii cedam trecerea) Din partea mea dreapta, un sofer de autobus dorea sa patrunda pe strada de pe care eu ieseam. Pentru ca soferul de pe autobus avea o alcoolemie de 1,40 la mie, acesta nu a cedat trecerea autoturismului si a patruns pe contrasens. Soferul autoturismului s-a speriat si ca sa nu intre sub autobus, a tras de volan dreapta si a parasit carosabilul, oprindu-se direct in autoturismul meu. Mentionez ca intre autoturismul care venea din stanga mea si autobusul care venea din dreapta mea nu a existat nici un fel de coliziune.
Problema care se pune este ca de 2 luni de zile politia rutiera nu a stabilit vinovatul. Agentul care s-a ocupat de caz mi-a spus ca nu se poate pronunta, deoarece in opinia lui vinovat de producerea accidentului este soferul autobusului, dar daca in urma contestatiilor se stabileste ca vinovat este soferul autoturismului sau culpa comuna, agentul va trebui sa suporte din propriul buzunar cheltuielile. Soferului de autobus i s-a intocmit dosar penal, accidentul fiind cu victime, dar care inca nu este gata. Cel de la cercetari penale nu m-au lamurit inca daca in urma procesului se stabileste si vinovatia sau doar va fi judecat pt conducere sub influenta bauturilor alcoolice.
In consecinta va rog sa imi dati un sfat, cum sa procedez? Sa astept acel proces penal? Sau cum sa obtin stabilirea vinovatului? Cine trebuie sa imi comunice vinovatia?
Mentionez ca pana acum nu am primit decat o dovada de reparatie din partea politiei rutiere. Iar despre procesul verbal...am fost si in audienta si mi s-a spus ca trebuie sa astept, ca dureaza, ca trebuiesc facute calcule, etc..
Va multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Mai 2010
puturos, utilizator
Cel mai recent răspuns: puturos , utilizator 09:16, 31 Decembrie 2010
mda... din pacate trebuie sa asteptati finalizarea dosarului penal. In functie de zilele de ingrijiri medicale, vinovatul va fi trimis in judecata fie pentru conducere sub influenta bauturilor alcoolice, fie si pentru vatamare corporala din culpa. Asadar... cam trebuie sa asteptati!
eu cred ca dvs trebuie sa va indreptati impotriva soferului care v-a lovit masina şi impotriva societatii lui asiguratoare, nu împotriva soferului de autobuz...daca se va dovedi vina soferului de autobuz dar soferul autoturismului vă va fi reparat deja prejudiciul, acesta din urma va avea actiune in regres impotriva soferului de autobuz...dar va trebuie p.v de la locul accidentului, intocmit de politie
@INASEL ALIN

Ingrijirile medicale sunt, conform celor de la IML, de 1-2 zile. Am inteles ca nu se incadreaza penal, fiind sub 10 zile de ingrijiri medicale. Intrebarea la care eu nu stiu raspunsul este: procurorul va stabili si cine este vinovatul accidentului? sau doar va da un verdict in ceea ce priveste pedeapsa pt conducerea sub influenta bauturilor alcoolice? In sensul ca daca stau inca vreo 3 luni pana se termina procesul, iar la sfarsit sentinta este un an cu suspendare pt conducere sub influenta bauturilor alcoolice, FARA A PRECIZA CINE ESTE VINOVATUL ACCIDENTULUI......atunci ce ma fac?
Va multumesc pt amabilitate!
@bissy_ralu

asta ma doare cel mai mult: nu am procesul verbal in care sa se specifice cine este vinovatul. Fara un act la mana in care sa scrie cine este vinovatul, nici o firma de asigurari nu vrea sa imi deschida dosar de dauna. Am incercat si cu Anexa 2, dar agentul de politie, acolo unde scrie "vinovat de producerea accidentului este domnul...." a taiat peste si a scris "dosarul privind accidentul se afla la Biroul Cercetari Penale in vederea stabilirii vinovatului". Cand au vazut cei de la firma de asigurari, nici nu au vrut sa stea de vorba cu mine.
Ce mijloace exista ca eu sa obtin procesul verbal din care sa rezulte vinovatul? Cum pot eu sa aflu cine este vinovatul? Chiar nu exista nici o cale de stabilire a vinovatului?
Va multumesc pt amabilitate!
Dupa normele RCA, pe dv. v-a lovit cel cu autoturismul. Deci dv. trebuie sa deschideti dosar de dauna pe polita RCA a acestuia din urma si sa va reparati masina. Daca dupa finalizarea procesului si a cercetarilor se va schimba situatia privind vinovatul, atunci asiguratorul autoturismului care v-a lovit se va indrepta cu regres impotriva vinovatului. Daca ati avea CASCO ar fi simplu. In concluzie mergeti si deschideti dosar de dauna la asiguratorul RCA al autoturismului si daca nu vor sa va deschida dosar atentionati-i ca va veti adresa la CSA si chiar sa o faceti daca nu va intelegeti cu ei.

Alte discuții în legătură

Acoperire rca in caz de betie la volan iepurache2004 iepurache2004 as vrea sa stiu daca polita rca a unui sofer beat la volan care a produs un accident asigura despagubirea masinii lovite si a victimei. uni spun ca da,alti ... (vezi toată discuția)
Eliberare proces verbal in accident cu victime paienjeni_k paienjeni_k buna ziua. am avut la inceputul lunii aprilie un accident, in care suferit vatamari corporale, in calitate de pasager.vinovat ar fi celalalt autoturism ... (vezi toată discuția)
Respingere dosar daune rca lemon28 lemon28 Buna ziua! Am fost implicat intr-o tamponare in lant.Eram oprit in coloana pentru a acorda prioritate de trecere pietonilor in fata si in spatele meu fiind ... (vezi toată discuția)