avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... intrebare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

intrebare

Sotia detine o casa ,dobandita in timpul casatoriei, cu ajutorul parintilor.Eu doresc sa gasesc o cale legala de a renunta la orice drept pe care l-as avea asupra unei parti din casa in acest moment conform legii,sa zicem in eventualitatea unui divort.Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: michelle1965 , utilizator 22:54, 13 Mai 2010
Puteti sa ii donati partea dvs. sotiei.
~ Conținut șters la cerere ~
in principiu, nu aveti nici o cale eficienta, ACUM, pt. a renunta la partea dv.:
donatia este revocabila, vanzarea este interzisa, declaratia la notar este si ea revocabila si discutabila cu privire la efectul absolut si ireversibil al renuntarii.
eficienta cu adevarat va fi doar declaratia data in fata instantei, intr-un eventual proces de partaj.
Se poate formula actiune de partaj de catre sotie,timbrata cu 3% din valoarea casei (suma returnabila dupa incheierea tranzactiei) avand ca obiect partajul altor bunuri si a casei,dupa terminarea unei actiuni de divort sau aceasta se poate introduce odata cu actiunea de divort..
Formulati o tranzactie conf.art.271 c.pr.civ si sunteti de acord ca locuinta sa ii revina sotiei,intelegere care exprima vointa dvs.expresa si care va face parte din integranta din hotararea care se va pronunta ,care este definitiva
Ultima modificare: Joi, 13 Mai 2010
Radu Gabrian, Mediator
r.gabi a scris:

Se poate formula actiune de partaj de catre sotie,timbrata cu 3% din valoarea casei (suma returnabila dupa incheierea tranzactiei) avand ca obiect partajul altor bunuri si a casei.
Formulati o tranzactie conf.art.271 c.pr.civ si sunteti de acord ca locuinta sa ii revina sotiei,intelegere care exprima vointa dvs.expresa si care va face parte din integranta din hotararea care se va pronunta ,care este definitiva

daca user-ul este casatorit in prezent (si eu asa am inteles, ca este), impartirea bunurilor se face doar pt. motive deosebit de temeinice, nu in regim normal, de partaj.
art. 36 al. 2 din codul familiei:
"Pentru motive temeinice, bunurile comune, in intregime sau numai o parte din ele, se pot imparti prin hotarare judecatoreasca si in timpul casatoriei. Bunurile astfel impartite devin bunuri proprii. Bunurile neimpartite, precum si cele ce se vor dobandi ulterior, sunt bunuri comune".
Ultima modificare: Miercuri, 12 Mai 2010
FLORIN RADU, Avocat

Alte discuții în legătură

Divort de comun acord vulpys vulpys buna seara si la multi ani!sunt din Bucuresti si as dori sa aflu daca eu si sotul meu putem divorta fara a fi reprezentati de un avocat mai precis divortul sa ... (vezi toată discuția)
Partaj fara divort carasacalca carasacalca As vrea sa impart cu sotia bunurile dar fara sa divortam.Se poate ? (vezi toată discuția)
Bun comun avdodo avdodo Speta este urmatoarea:sotii au bun comun ( apartament),vor sa divorteze insa inainte de a depune actiunea in instanta,unul din soti vrea sa cedeze partea lui ( ... (vezi toată discuția)