avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 372 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort de comun acord
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort de comun acord

buna seara si la multi ani!sunt din Bucuresti si as dori sa aflu daca eu si sotul meu putem divorta fara a fi reprezentati de un avocat mai precis divortul sa aiba loc la starea civila .Suntem de comun acord sa divortam,nu avem copii,nu exista partaj,vrem sa semnam o declaratie ca nu avem nici o pretentie unul de la celalalt,eu raman cu ratele la banca fiindca sunt pe numele meu,a rezultat o masina in timpul casatoriei tot cu bani de la banca,credit oe numele meu,eu nu doresc sa mi se platesca nici o rata si nici sotul meu nu doreste nimic din casa,cateva bunuri nesemnificative,pur si simplu nu ne mai intelegem,nu mai avem nimic in comun,si am dori ca totul sa se efectueze cat mai repede posibil si pe cale amiabila si ieftina.
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 12:53, 5 Ianuarie 2010
Desfacerea casatoriei nu poate avea loc la starea civila,ci doar prin instanta judecatoreasca.,chiar si atunci cand este vorba de un divort de comun acord.
In procesul de divort nu este nevoie sa fiti reprezentati de un avocat,iar daca ambele parti se prezinta,la primul termen se poate rezolva totul.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Ianuarie 2010
luiza2008, utilizator
Ar fi indicat, totusi, ca intelegerea despre care dvs. ne spuneti, cu privire la bunurile dobandite in timpul casatoriei, precum si cea referitoare la creditele obtinute in tot acest timp, sa fie concretizata intr-un inscris, semnat de ambele parti.

Cu privire la procedura divortului de comun acord, fara copii si/sau partaj, s-au purtat discutii si aici:

www.avocatnet.ro/content/for...

multumesc mult pentru raspunsuri.As vrea sa ma lamuriti si cum ar trebui sa procedez cu intelegerea de renuntare la bunurile comune rezultate pe timpul casatoriei,formulez cererea de desfacere a casatoriei si pe urma anexez si declaratia de renuntare la pretentii a bunurilor care va fi semnata de amandoi sau pur si simplu pot scrie despre aceasta in cererea de casatorie?
formulati cererea de divort la care atasati si tranzactia privind partajarea bunurilor . tranzactia se va semna la primul termen de judecata de catre amandoi sotii, instanta va lua act si va pronunta hotararea de expedient .
chiar daca renuntati la bunurile ce formeaza comunitatea matrimoniala , tot trebuie sa platiti taxa de timbru de 3% din valoarea masei partajabile.
ulterior faceti cerere de restituire a acestei taxe.
Aceasta modalitate de despartenie este inserata in noul Cod Civil ,care nu a intrat inca in vigoare.Deci,despartirea dvs.de comun acord, trebuie sa aiba loc in instanta de judecata,unde este bine sa formulati si un capat de cerere privind partajul bunurilor,iar in cadrul acestuia,trebuie sa formulati o tranzactie in care sa stipulati modul in care doriti sa va imapartiti bunurile,iar aceasta va face parte integranta din hotarare,exprimand vointa dvs.expresa,in conf.cu disp.,art.271 c.pr.civ.
Formulati in scris cele doua actiuni,(divort si partaj) si depuneti-le la instanta,dupa ce in prealabil ati timbrat cererea de partaj cu suma reprezentand 3%din valoarea bunurilor de impartit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort din culpa comuna oanacon oanacon as vrea sa stiu ca daca accept divortul din culpa comuna,cu toate ca nu sunt eu cea care a inselat,daca prin intelegere cu fostul sot pot aajunge la un acord ... (vezi toată discuția)
Procedura divort Luana Sanziana Luana Sanziana Puteti sa-mi spuneti, va rog frumos, ce trebuie exact facut pentru un divort amiabil - ambele parti sunt de acord sa divorteze si fara pretentii unul de la ... (vezi toată discuția)
Divort rapid sally_daisy sally_daisy Buna ziua, As avea si eu o intrebare legata de procedura si anume: - Daca eu si sotul meu dorim sa divortam de comun acord, ce anume trebuie sa facem? ... (vezi toată discuția)