avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 254 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contractul colectiv la nivel de ramura fata de cel la ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contractul colectiv la nivel de ramura fata de cel la nivel national

Care contract colectiv este valabil si are intaietate daca luati in considere urmatoarele:
Contractul colectiv la nivel national 2007 - 2010 mentioneaza la Art. ART.41. - alin. 3 lit. c) ca : "pentru orele suplimentare si pentru orele lucrate in zilele libere si in zilele de sarbatori legale ce nu au fost compensate corespunzator cu ore libere platite se acorda un spor de 100% din salariul de baza;
Contractul colectiv de munca unic la nivelul ramurii industriei lemnului CCMUR pe anii 2008-2012 spune la Art. 42. - alin. 4 lit. a ca: orele suplimentare peste durata normală a timpului de lucru ce vor fi plătite salariatului cu un spor ce nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază, iar pentru orele lucrate în zilele de sâmbătă şi duminică, în zilele de sărbători legale şi în alte zile în care potrivit legii nu se lucrează, se va plăti un spor ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în program normal de lucru;

Legea 130/1996 actualizata la Art. 8 spune urmatoarele: (1) Clauzele contractelor colective de munca pot fi stabilite numai in limitele si in conditiile prevazute de prezenta lege.

(2) Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior.

Care este concluzia?

multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:26, 13 Mai 2010
CCM ramura este sub CCMN (nivel superior) in acest caz, se aplica clauza mai favorabila salariatului. CCM incheiate la nivel inferior nu pot contine clauze sub limita celor cuprinse in CCM nivel superior.
Cu ocazia negocierii părţile trebuie să pornească de la nivelul drepturilor salariaţilor, astfel cum acesta a fost stabilit de lege şi de contractele colective încheiate la nivel superior. Fapt ce implica ca sunt aplicabile clauzele care stabilesc drepturi la un nivel superior.
Si eu eram de aceeasi parere cu dumneavoastra pana ieri, de aceea am si postat argumentele mele in articolul initial, exista insa firme care au mers cu argumentul ca, Contractul colectiv la nivel de remura este ulterior celui la nivel national si in ciuda prevederilor de la ARt. 8 din Lg. 130/1996 au primit dreptul de a isi plati angajatii in timpul saptamanii doar cu un spor de 75% pentru orele suplimentare. Si Tratatul de dreptul muncii al D-lui A. Ticlea ne da dreptate si totusi .... Care pot fi efectele aplicarii astfel a reglementarilor Contractului Colectiv la nivel de ramura chiar daca acesta este ulterior celui la nivel national in cazul unui control?
Nu are niciun efect faptul ca CCM la nivel de unitate este incheiat ulterior incheierii CCMN. Legea prevede clar ca, contractele colective de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă încheiate la nivel superior.
Aveti posibilitatea deschiderii unei actiuni in instanta pentru anularea acelei clauze care contravine CCMN.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccm la nivel de unitate mb_mihaela mb_mihaela Toate art. care prevedeau obligatia respectarii contractelor la nivel de ramura , in sensul ca nu se puteau prevede in CCM la nivelul unitatii drepturi la ... (vezi toată discuția)
Ccmun 2007-2010 vs. ccmn ramura constructii gaby76 gaby76 Buna ziua am o nedumerire ... care din cele 2 contracte este \"mai tare\"? Practic, intr-o firma de constructii, in cazul concedierii din motive ce nu tin ... (vezi toată discuția)
Aplicabilitate contract colectiv unic pe ramura rosu gheorghe rosu gheorghe Sunt lider sindical si m-ar interesa daca pot introduce in instanta o actiune prin care angajatorul sa fie obligat sa recunoasca contractul colectiv pe ramura ... (vezi toată discuția)