avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... insigna si insemnele politiei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

insigna si insemnele politiei

va rog mult de tot sa ma ajutati si pe mine.
nu stiu la ce forum sa-mi postez subiectul, asa ca m-am gandit ca aici ar fi potrivit.
ma intereseaza sa stiu unde pot gasi poze si descrierea insignelor de politie din romania, pt ca am cautat pe net si nu am gasit nimic.
de ce va intreb? pt ca acum doua zile cineva a oprit pe un membru al familiei mele pe strada, pretinzand ca e de la politie si i-a fluturat o legitimatie cu o insigna in fata, dupa care a purces la verificarea corporala, evident fara nici un motiv temeinic.
cum pot sti daca acele persoane sunt de la politie, intr-adevar, sau nu, pt ca nu aveau nici uniforma corespunzatoare si nici o masina obisnuita.
vreau sa depun plangere la politia si vreau sa stiu mai multe inainte de a depune plangerea.
va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 16:35, 3 Aprilie 2007
la o sectie de politie, direct la sursa. le spuneti problema si puteti sa o si infloriti nitzel, poate au sa incerce sa isi apere ocupatiunea si au sa va dea un catalog cu insemnele politiei.
iti multumesc pentru raspuns. sincer, nu cred ca e nevoie sa mai adaugam, ca si asa destul de urat! nici nu stiu ce sa zic, uzeaza de noi ca nu ne cunoastem toate drepturile ...
dar, iti multumesc. daca poti sa ne mai spui si altceva, nu ne suparam. stii, persoana in cauza este un activist in opozitie si un cunoscut scriitor in jurnalele electronice pentru apararea drepturilor si libertatea omului in Orientul Mijlociu iar pentru noi e foarte importanta siguranta lui.
Ultima modificare: Luni, 26 Martie 2007
mari-nari, utilizator
presupunand ca persoana care v-a acostat este chiar politist, mergeti la....politie si faceti o sesizare pt abuz in serviciu. cei de la politie vor incepe cercetari, in cadrul acestora va vor cere date: semnalmente, recunoasterea insignei, etc.....mai incolo....:-/
vreau sa mai intreb ceva.
dupa ce depunem sesizarea pt abuz in serviciu la sediul politiei se primeste un numar de inregistrare sau orice alta dovada ca am depus aceasta sesizare si cum putem urmarii ceea ce se intampla mai departe, ca se stie cum e pe la noi...
l-au obligat sa accepte perchezitia corporala in strada sub amenintarea ca daca nu accepta il duc la politie. omul, sub starea de soc, a acceptat. normal ca nu au gasit nimic suspect asupra lui asa ca l-au lasat in pace.
dar intrebarea mea e, aveau dreptul sa-l perchezitioneze , chiar agenti sub acoperire fiind, acceptand faptul ca ar fi putut fi politisti? cine poate sa faca perchezitie corporala , asa in strada? care ne sunt de fapt drepturile?
multumesc din nou pentru rabdare si raspunsuri.
tocmai actiunile lui, ale politistului,(asta daca e chiar politist), exercitate cu depasirea atributiilor de serviciu, fac obiectul infractiunii: Art. 246 cod penal: Abuzul în serviciu contra intereselor persoanelor
(1)Fapta functionarului public, care, în exerciþiul atribuþiilor sale de serviciu, cu ºtiinþã, nu îndeplineºte un act ori îl îndeplineºte în mod defectuos ºi prin aceasta cauzeazã o vãtãmare intereselor legale ale unei persoane se pedepseºte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

......perchezitia corporala poate fi dispusa de organul de cercetare, de procuror sau judecator
.... da, primiti numar de inregistrare. politistii vor cerceta, vor face acte premergatoare si in functie de rezultatele cercetarilor vor stabili unde se incadreaza fapta si daca se incadreaza undeva. daca e infractiune, dau rezolutie de incepere a urmaririi penale. daca nu, propun procurorului sa nu se inceapa urmarirea penala.

consultati un avocat specializat pe penal, pt a va prezenta implicatiile imediate si ulterioare ale unei astfel de plangeri si ganditi-va daca" interesele legale "au fost vatamate in vreun fel.

Alte discuții în legătură

Perchezitia corporala pe strada, fara motiv real bgdanc bgdanc Buna ziua! De curand am avut parte de o situatie neplacuta cu politia romana: mergand linistit pe strada, o masina de politie trage in fata mea in timp ce ... (vezi toată discuția)
Plangere penala importriva unui politist rutier PPStm PPStm Am fost oprit de un echipaj al politiei rutiere si mi s-au cerut documentele mele si ale masinii Apoi agentul mi-a cerut sa cobor spunandu-mi ca imi va efectua ... (vezi toată discuția)
Dreptul la perchezitie corporala dxm_dxm dxm_dxm Buna ziua, As dorii sa stiu si eu daca un politist are dreptul de a efectua o perchezitie corporala fara mandat. De exemplu daca fumezi un joint de marijuana, ... (vezi toată discuția)