avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Problema persoana cu disabilitati, posibilitati in ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Problema persoana cu disabilitati, posibilitati in societate si statut.

Buna ziua,

Am o intrebare, despre conditia si posibilitatile unei persoane cu disabilitati.

Este un tanar de 20 ani. Nu stie sa citeasca sau sa scrie. Trecutul este unul cam negru, mama a murit cand era foarte mic, si a trait prin orfelinate, cred.

Acum are o pensie de 200 ron. Lucreaza pe inca 200 ron ca "om bun la toate" la o firma care nu are nevoie de serviciile lui dar ii ofera acesti bani si un loc unde poate sa stea.

Totusi, in afara unui impediment de pronuntie, tanarul are comportament normal. Poate purta discutii normale. Realizeaza ca este prins intr-o situatie ciudata, unde daca nu munceste (nu are calificare) nu isi poate lua singur un loc de locuit si daca nu are unde locui practic nu are unde sa gaseasca ceva de lucru.

A primit o donatie de la cineva in forma unui laptop vechi pe care stie sa il foloseasca pentru filme, jocuri si alte lucruri. Acum incercam sa gasim un soft ceva care treptat sa il invete sa citeasca si eventual sa scrie.

Intrebarile sunt:
Avand in vedere situatia lui (nu stie sa citeasca si sa scrie) ce posibilitati are pentru a se califica intr-o meserie?
Exista vreo fundatie care se ocupa de asa ceva?
Unde ma pot interesa de niste cursuri de meserii pe care le poate invata?
Ce statut le ofera legea acestor oameni? (inteleg ca ar trebui sa invete sa scrie si sa citeasca, dar in acest timp ei trebuie sa munceasca si sa traiasca din ceva)


Multumesc.
Legea nr 448/2006 Art 15 Persoanele cu gandicap au acces liber si egal la orice forma de educatie,indiferent de varsta,in conformitate cu tipul ,gradul de handicap si nevoile educationale ale acestora
Educatia persoanelor cu handicap se realizeaza prin unitati de invatamant special,
prin hotarare a comisiei care elibereaza certificatul de orientare scolara si /sau profesional,pe baza raportului de evaluare complexa ,intocmit de serviciul de evaluare complexa din cadrul directiilor generale de asistenta sociala

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O situatie horror in romania anului 2020, rog ajutor cu un sfat. ... serban34728 serban34728 O situatie horror in Romania anului 2020, rog ajutor cu un sfat. Locuiesc in Bucuresti si de cativa ani cunosc un tanar a carei viata a fost furata cu ... (vezi toată discuția)
Pensie / indemnizatie de handicap pentru diabet zaharat tip 1 n_roxxanne n_roxxanne Stie cineva cum sa procedez pentru ca fiica mea de 18 ani care sufera de diabet zaharat tip1 insulinodependent sa obtina pensie de boala/ajutor ... (vezi toată discuția)
Rugaminte informatii solutionare problema gradinita Catalin.Baltag Catalin.Baltag Bună seara! Va scriu rândurile următoare din postura unui părinte cel puțin disperat, care încearcă să găsească o soluție pentru problema descrisă ... (vezi toată discuția)