avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... acord iesire din tara minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

acord iesire din tara minor

Buna ziua! Este adevarat ca daca autoritatea parinteasca este exercitata doar de catre un singur parinte, conform art. 398 sau art. 507 - cod civil, nu este nevoie de acordul celuilalt parinte pentru iesirea din tara a unui copil minor.
Care este situatia in cazul parintilor divortati acum cativa ani, situatie in care minorul a fost incredintat unuia dintre ei "spre crestere si educare", iar celalalt a fost obligat, evident, la plata unei pensii alimentare? Are sau nu dreptul acel parinte de a iesi din tara cu minorul fara acordul fostului sot si care este baza legala in aceasta situatie?
Multumesc pentru lamuriri!
In cazul in care autoritatea parinteasca este exercitata numai de catre un parinte , nu este necesar exprimarea acordului de vointa al celuilalt, mentionat intr-o procura speciala.
.( legea 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate.)
Pentru a preintimpina situatiile conflictuale, in cazul in care a fost stabilit un program de vizitare, parintele pastreaza legatura cu minorul in acest mod poate fi instiintat de o eventuala deplasare in afara tarii


Ultima modificare: Miercuri, 30 Mai 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Da, parintele caruia i-a fost incredintat ( pe vechea legislatie-codul familiei ) minorul printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, are dreptul sa iasa din tara impreuna cu minorul fara acordul celuilalt parinte, in temiul art 30 al. 1 lit c ) legea 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate.

Art. 30.
(1) Organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a cetăţenilor români minori numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră, în următoarele cazuri:
.......
c) minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărţi de identitate şi călătoreşte în străinătate împreună cu unul dintre părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta, fără a mai fi necesară declaraţia celuilalt părinte, numai dacă părintele însoţitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Mai 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
In baza articolului 2 alin. 2 din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, minorii romani pot calatori in strainatate numai insotiti, cu acordul parintilor ori al reprezentantilor legali. Prin reprezentant legal se intelege persoana desemnata, potrivit legii, sa exercite drepturile si sa indeplineasca obligatiile parintesti fata de minor.

Politistii de frontiera permit iesirea din tara unui cetatean roman minor - numai daca este insotit de o persoana fizica majora, este titular al unui document de calatorie individual (pasaport sau carte de identitate) si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti, daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila;


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incredintarea minorului gabi1111 gabi1111 Buna seara sunt o mama careia mi sa incredintat minoru dupa divort ( fara alte specificari) intrebarea me este DACA EU AM MINORUL INCREDINTAT PENTRU AL LUA CU ... (vezi toată discuția)
Acord plecare minor in strainatate val1974 val1974 Daca minorii mi-au fost incredintati prin hotarare definitiva si irevocabila am nevoie de acordul tatalui sa plec cu ei din tara? (am inteles ca s-a modificat ... (vezi toată discuția)
Iesirea minorului din tara mish mish Imi puteti spune daca un minor, aflat in ingrijirea mamei(sentinta judecatoreasca in urma divortului), poate iesi din tara(in vacanta) fara acordul scris al ... (vezi toată discuția)